Egyre távolabb az önálló besztercei magyar iskola beindítása

Elutasította Beszterce város tanácsa az önálló magyar iskola létrehozását célzó határozattervezetet december végén - tájékoztatta szerkesztőségünket Antal Attila RMDSZ-es tanácstag. A testület hosszas huzavona után döntött a javaslatról december 23-án, miután hónapokig halasztotta a kérdés rendezését.

Mint arról már beszámoltunk, RMDSZ-es lobbi eredményeként az önálló magyar iskola beindítása idén májusban került a helyi tanács asztalára, akkor pozitívan döntöttek az elöljárók: a 21 képviselőből 15-en támogatták a javaslatot, hogy a magyar oktatás, tagozat Besztercén - amely jelenleg az Andrei Mureșanu Főgimnáziumban működik - önállóvá váljon.

A Beszterce-Naszód megyei RMDSZ elnöke, Décsei Attila augusztusban úgy tájékoztatta a Maszolt, hogy a májusi határozatot „azonnal” továbbították a minisztériumhoz jóváhagyásra, így szerették volna elérni, hogy az oktatás még a 2015-2016-os tanévben elkezdődjön az önálló intézményben.

Décsei szerint a szaktárca viszont csak augusztusban értesítette a besztercei önkormányzatot, hogy az iskola létrehozásáról szóló határozat jogszerűtlen. Három ponton is kifogást emeltek, és felkérték a testületet, hogy korrigálja a hibákat.

Melyek voltak a kifogások?

Az egyik kifogás az volt, hogy a határozat szövege szerint a városi tanács „elvi beleegyezését adja” az iskola létrehozásához. „Az elvi beleegyezés helyett kerek-perec ki kellett volna mondani, hogy a tanács az önálló magyar iskola létrehozásáról döntött” – magyarázta az RMDSZ-elnök.

A minisztérium kifogásolta az intézmény megnevezését is. A határozat szövegében ugyanis „liceul maghiar din Bistrita” (besztercei magyar líceum) szerepelt. Ezt a tárca javaslata szerint „liceul teoretic cu predare in limba maghiara”-ra (magyat tannyelvű elméleti líceum) kell módosítani. Felvetésünkre Décsei megjegyezte: az intézménynek eredetileg a Hunyadi János Gimnázium nevet szánták, de ezt azért nem foglalták bele határozattervezetbe, mert akkor az elfogadása (a név leellenőrzési procedúrája miatt) elhúzódhatott volna.

A harmadik kifogás az volt, hogy a határozatot éppen a megyei főtanfelügyelő írta alá, aki tanácsos is, és aki az önkormányzati testületnek a tervezet elfogadásáról döntő májusi ülésén történetesen ülésvezető volt. A minisztérium ebbe azért kötött bele, mert a főtanfelügyelő volt az illetékes abban is, hogy a határozatot Bukarestbe továbbítsa jóváhagyásra.

Az RMDSZ-elnök elmondta, amint kézhez kapták a bukaresti kifogásokat, konzultáltak Király András oktatási államtitkárral és tanácsosával, az amúgy Beszterce-Naszód megyei származású Borsos K. Lászlóval, és segítségükkel elvégezték a szükséges módosításokat az önálló magyar iskola létrehozásáról szóló határozattervezeten.

Kvórumhiány miatt nem döntött a testület

Hogy a módosításokat minél hamarabb elfogadják, rendkívüli tanácsülést hívtak össze még augusztusban, abban a reményben, hogy az ismét szavazás alá bocsátott tervezet elfogadásával szeptember elseje előtt megkaphatják a jóváhagyást Bukarestből. Csakhogy az ülésen nem jelent meg - elsősorban a szabadságolások miatt - elegendő tanácsos (14 helyett 10-en vettek részt), így nem tudtak dönteni a kérdésről.

A testületet később sem sikerült rövid időn belül összehívni, így elúszott annak lehetősége, hogy az idei tanévben önálló intézményben tanulhassanak a magyar diákok Besztercén.

Harmadik alkalommal már elutasították

Antal Attila szerkesztőségünkben eljutatott közleménye szerint a december 23-ai ülésen az elutasításban az önálló iskola ingatlanjának kérdése is közrejátszott. A helyi tanács eredetileg egy magánépületet bérelt volna az intézmény számára, viszont az ősz folyamán az ingatlan más rendeltetést kapott.

Hogy a kérdést rendezzék, az Andrei Mureșanu Főgimnázium egyik épületét nevezték meg az önálló magyar iskola helyszínéül, a javaslatot úgy az iskola vezetőtanácsa, mint a tanfelügyelőség elutasította.  Antal Attila tájékoztatása szerint ez utóbbi döntő módon befolyásolta a helyi tanácstagokat abban, hogy a jelenlévő 17-ből csak öten voksoltak a magyar iskola létrehozása mellett a 14 helyett. A tanácstagok közül 11-en tartózkodtak, 1 tanácsos pedig a tervezet ellen szavazott.

"Így, mégha az előtte lévő tanácskozásból az sült ki, hogy majdnem minden tanácsos meg van győződve arról, tényleg szükséges egy magyar iskolaközpont a végvári magyar oktatás megmentésének érdekében, amíg nem lesz egy megfelelő, rendelkezésre álló üres iskolaépület, addig várat magára egy különálló magyar iskola léte Besztercén" - fogalmazott Antal Attila.

Kapcsolódók

Kimaradt?