Járható a nagyváradi gyorsforgalmi út

Megnyitották szerdán a forgalom előtt a nagyváradi gyorsforgalmi utat, annak ellenére, hogy egy 660 méteres szakaszát nem tudták elkészíteni, mivel nem kapták meg a szükséges terület használati jogát a Román Vasúttársaságtól.

Ilie Bolojan váradi polgármester reményei szerint májusban sikerül befejezniük az utat, melyet 3,5 kilométer hosszan már használhatnak az autósok. Nagyvárad és Biharkeresztes közösen pályázott a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Programhoz a 2007–2013-as időszakban a támogatásért.

Barabás Ferenc, a magyarországi község polgármester elmondta, ők a 160 millió forintos támogatásból a falu útjait tetté rendbe, immár minden utcának szilárd burkolata van. „Biharkeresztes lassan Nagyvárad kertvárosának számít” – fogalmazott az elöljáró, Váradról ugyanis sokan költöztek hozzájuk. Hozzátette: a magyarországi határ menti faluban elég magas a munkanélküliség, ezen enyhíthetnek a váradi ipari park munkahelyei. Biharkeresztesen egyébként 1,7 kilométernyi utat újítottak fel és 483 méternyit építettek a pénzből.

A váradi befektetés értéke 16,5 millió euró volt, ebből a bihari megyeszékhely önrésze 3,9 millió euró. Utóbbi összegből befejezték a Costantin Prezan híd építését, és támfalakkal erősítették meg az út mentén a domboldalt.  Mivel a munkálatokkal nem készültek el időre, kérték, hogy a támogatás átcsoportosíthassák. A finanszírozó ebbe bele is egyezett, így a városi költségvetésből már csak körülbelül 21 ezer eurót kell majd előteremteni jövőre az út befejezéséhez.

Egyelőre a vasúi sínek mögötti kis utcákban kell haladniuk az autósoknak, az útnak a korláttal elválasztott részen kellene folytatódnia | Fotó: Fried Noémi Lujza IlieBolojan, Barabás Ferenc és Mircea Mălan | Fotó: Fried Noémi Lujza Két sávon haladhatnak az autósok | Fotó: Fried Noémi Lujza

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?