„Zsidózó” EMNP-s ütötte ki az „orbánozó” zenész fogát Sepsiszentgyörgyön?

A budapesti Argo zenekar kolozsvári születésű tagja, Márkos Albert szerint az EMNP brassói városi tanácsosa, Toró Tamás ököllel kiverte a szemfogát egy sepsiszentgyörgyi kocsmában. A csellóművész azt állítja, barátját próbálta megvédeni a politikus antiszemita támadásaitól. Toró viszont azt mondja: nem zsidózott, sőt Márkos volt az, aki „orbánozott”, a zenészt pedig csak meglökte, így tört ki a foga.

Az incidens szombat este történt az egyik sepsiszentgyörgyi dzsesszkocsmában, ahol a zenekar a PulzArt fesztivál keretében koncertezett. Márkos Albert a Maszolnak elmondta, a fellépésük után a szórakozóhelyen maradtak bulizni egyet. „Remek volt a hangulat, iszogattunk is rendesen” – mesélte az előzményeket.

Márkus beszámolója szerint a dzsesszkocsmában tarózkodott Toró Tamás is, aki az este folyamán belekötött az Argo zsidó származású bőgősébe. „Elkezdte zsidózni a zenésztársamat, én pedig felszólítottam, hogy ne tegye. Valami olyasmit mondott erre, hogy ő politikus, neki hatalma van, én pedig egy senki vagyok, és fogjam be a pofámat” – részletezte a zenész.

Szavai szerint Márkos feldühödött az EMNP-s politikus magatartásán, és azt kiabálta neki, hogy ne kérkedjenek ilyesmivel. „Ezzel úgy tűnt, hogy elcsitult a konfliktus, amikor Toró váratlanul ököllel rám támadt. Az ütés olyan erős volt, hogy elterültem a földön, a barátaim segítettek fel” – mondta a csellóművész, akinek – állítása szerint – az ökölcsapás kiverte az egyik szemfogát. Hozzátette, a történteket meg tudja erősíteni több szemtanú is.

Márkos elmondta, vissza akarta adni a kölcsönt, de társai lefogták, így a kocsmai incidens lezárult. A történet azonban nem ért véget, mert a zenész fontolgatja Toró Tamás feljelentését . „Túltettem magam lelkileg a történteken, a humoromnál vagyok, de környezetem arra biztat, hogy ne hagyjam annyiban a dolgot, jelentsem fel a rendőrségen a politikust. Még gondolkozom ezen” – jelentette ki.

Kérdésünkre elmondta, orvosnál nem járt még, de ha eldönti, hogy feljelenti a politikust, akkor könnyen tudja majd bizonyítani, hogy az ütlegelés miatt elveszítette az egyik fogát. Hozzátette, legfőképpen az fáj neki, hogy éppen Erdélyben történt ez meg vele. Ám nem mondta le következő erdélyi koncertjét: a hét végén Kolozsváron lép fel az Argo. „Van ugyan egy monokli az arcomon, az egyik fogam is hiányzik, de a koncertet megtartjuk” – szögezte le.

Toró: nem ütöttem meg, csak meglöktem

Az EMNP városi tanácsosa teljesen másként emlékszik a történtekre. A Maszolnak elmondta, nem zsidózott, és nem is ütötte meg, csak meglökte Márkos Albertet, aki beesett az asztalok közé, és így veszítette el az egyik fogát. Az incidensnek beszámolója szerint az volt az előzménye, hogy a zenész kereste a bajt: részegen kötözködött, hangoskodott. „Örüljön, hogy ennyivel megúszta” – mondta Toró Tamás.

Utóbbi kijelentésével arra utalt, hogy szerinte Márkus Albert a megnyilvánulásaival megsértette a székelyföldieket és az erdélyieket. Mint mesélte, egy darabig nagyon jó hangulatú buli volt a szórakozóhelyen, ám adott pillanatban a zenész felállt az asztalától, és szidni kezdte Orbán Viktort és az RMDSZ-t. Azt kifogásolta, hogy az erdélyiek döntik el szavazataikkal a magyarországiak sorsát.

„Hangosan Orbánozott, köcsögözött. Én a bárpultnál ültem a barátnőmmel, akit többször is fel akart kérni, enyhén erőszakoskodva, táncolni. Láttam, hogy részeg, egy darabig tűrtem. Aztán amikor már a pulóveremet is kezdte tépdesni, és sípcsonton is rúgott, meglöktem. Beesett az asztalok közé. A fogát is így törhette ki” – mesélte az EMNP városi tanácsosa.

Arra a felvetésünkre, hogy a zenész állítása szerint több szemtanú is látta, amint ököllel a földre teperte Márkos Albertet, a politikus kijelentette: neki is vannak szemtanúi arra, hogy ez nem így történt. „Annyi történt, hogy idejött egy budapesti zenész okoskodni hozzánk, Székelyföldre. Ennél sokkal rosszabbul is járhatott volna, tekintettel arra, ahogyan viselkedett" – fogalmazott Toró Tamás.

Cikkünk frissül

Kimaradt?