Negyedik napja követelnek igazságot Beke Istvánnak a kézdivásárhelyiek

Szombat délután közel kétezren gyűltek össze Kézdivásárhely központjában igazságot követelni a merényletkísérlet gyanújával őrizetbe vett Beke Istvánnak. Érkeztek emberek más településekről is. Ez már a negyedik szolidaritási demonstráció a céhes városban.

A tüntetés délután négy körül kezdődött, és incidensek nélkül zajlik. A résztvevők magyar nyelvű feliratokkal tiltakoznak a hatósági túlkapások és a román sajtó elfogultsága ellen.

A Kézdivásárhely központi utcáin menetelő tömegben jelen van Beke István édesapja is. Beke Ernő a M1 televíziónak elmondta, meghatotta az emberek fia iránti szolidaritása. Kijelentette, nagyon bántja, hogy a fiát terroristának bélyegezte meg a román sajtó. „István nem terrorista” – méltatlankodott a férfi.

A Bukaresti Táblabíróság a jövő héten tűzi ki a Beke István letartóztatása ellen benyújtott fellebbezési tárgyalást, dátumot még nem közöltek. Beke Ernő a 3szek.ro-nak elmondta, menye és a brassói védőügyvéd szerdán is, csütörtökön is Bukarestben járt, de fiával csak az ügyvéd találkozhatott, a felesége csupán telefonon válthatott pár szót vele. Csütörtökön elkezdődött az adománygyűjtés az ügyvédi költségek fedezésére. Helybeliek mellett külhoni magyarok is támogatást ígértek a Beke családnak.

A tüntetésen látták Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács elnökét és Kulcsár Terza Józsefet, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki vezetőjét is. RMDSZ-es politikus szemtanúk szerint nem vett részt a demonstráción, ám a szövetség több önkormányzati vezetője a tüntetés ideje alatt Facebookon állást foglalt az ügyben.

Bokor Tibor: jogos az emberek felháborodása

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester szombat délutáni posztjában jogosnak nevezte az emberek tiltakozását. A Facebookra azt írta, felháborítónak tartja, hogy a bukaresti média úgy manipulál, hogy közben megbélyegeznek egy egész közösséget.

„Sajnos nincsenek tekintettel Beke István családjára és kiskorú gyerekeire sem. (…) Az a tény, hogy nagyon kevés bizonyíték jelent meg az üggyel kapcsolatosan, tovább táplálja a bizonytalanságot. Én azt vallom, hogy egy jogállamban az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, így Beke Istvánt is” – fogalmaz a polgármester.

Antalék tájékoztatják a nemzetközi közvéleményt

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor háromszéki tanácselnök szintén jogosnak nevezte a kézdivásárhelyiek felháborodását. Mint írják, eltelt már öt nap a szentgyörgyi zászlócsere és a „terrorista ügy” kirobbanása óta és egyre több a megválaszolatlan kérdés.

Eltelt már öt nap a szentgyörgyi zászlócsere és a kézdivásárhelyi incidens óta és egyre több a megválaszolatlan kérdés....

Posted by Antal Árpád on Saturday, December 5, 2015

Az emberek (…) azt várják el a hatóságoktól, hogy konkrét bizonyítékokkal álljanak elő: mutassanak képet arról, hogy az ismeretlen katona emlékműve mellől valóban levették a román lobogót és felhúzták helyébe a székely zászlót, illetve konkrét bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy Kézdivásárhelyen valaki valóban terrorcselekményt készített elő. Amennyiben ezt nem teszik meg, tovább erősödik a bizalmatlanság az erdélyi magyarok és a román állam között, valamint tovább romlik a román-magyar viszony is, ami sem a román sem a magyar közösségnek, sem a román államnak nem lehet érdeke” – fogalmaznak.

A két politikus felszólította a román médiát, hogy fejezze be a durva manipulációt. Közölték: azt várják el, hogy minél hamarabb, tisztességes eljárás eredményeképpen derüljön ki az igazság. Hangsúlyozták, hogy Beke István Attilát is megilleti az ártatlanság vélelme.

„Figyelembe véve azt, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzetben ez egy rendkívül bonyolult és kényes kérdés, tájékoztatjuk a nemzetközi közvéleményt és azt kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a fejleményeket” – zárul a nyilatkozatuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?