Nemzetbiztonsági kérdéssé nyilváníthatják a túlzott antibiotikum-fogyasztást

Romániában nemzetbiztonsági kérdéssé nyilváníthatják a túlzott antibiotikum-fogyasztást - közölte csütörtökön az elnöki hivatal.

A Cotroceni-palotában csütörtökön konferenciát szerveztek a kérdésről az európai antibiotikum nap alkalmából. A résztvevők megállapították, hogy az ellenálló baktériumok terjedése Romániában és világszerte egyaránt komoly közegészségügyi kihívást jelent.

A hivatal közleménye szerint indokolt nemzetbiztonsági kérdéssé nyilvánítani ezt a problémát olyan körülmények között, hogy Románia az EU-ban az első három tagállam közé tartozik, ahol a legmagasabb az antibiotikumok fogyasztása.

Az Európai Bizottság márciusban közölt egy felmérést, amely szerint két román közül egy évente alkalmaz antibiotikumos kezelést, sokszor indokolatlanul. A romániaiak 18 százaléka úgy szokott ilyen gyógyszert vásárolni, hogy nem rendelkezik vénnyel, miközben az európai átlag 3 százalék. A felmérés szerint naponta 600 ezer romániai szed antibiotikumokat.

Romániában az elmúlt években a korrupciót és az adócsalást nyilvánították nemzetbiztonsági kérdéssé, így ezekkel foglalkozott a mindenkori elnök által irányított Legfelső Védelmi Tanács, és stratégiát dolgozott ki az említett jelenségek visszaszorítására.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?