Székelyföldi vezetők: a kürtőskalács a magyar kultúrához kötődik


-A A+Székelyföldi vezetők nyílt levélben tájékoztatták Achim Irimescut, a kedden beiktatott Cioloș-kormány mezőgazdasági miniszterét azokról a lépésekről, amelyeket a kürtőskalács európai védettségének elérése ügyében tettek, és azt is közölték, hogy a kürtőskalács "Magyarország területéről származik, és ma is szorosan kötődik a magyar kultúrához".

Az MTI-hez is eljuttatott nyílt levelet Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke, és Grüman Róbert, a több önkormányzat által létrehozott Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület elnöke írta alá. 

Mint írták, a turisztikai egyesület azt tűzte ki célul, hogy e hagyományos terméket "Székelyföld nagykövetévé" tegye. Ezért kezdeményezte a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület megalapítását, honlapot hozott létre a termék leírására, 16 nyelven nyomtatott ki szórólapot a kürtőskalács népszerűsítésére. Azt is leírták, hogy a kürtőskalács első írásos említése 1450-ből származik, és a termék első ismert receptjének leírása a zabolai (Kovászna megye) gróf Mikes Mária 1784-ben írt szakácskönyvében olvasható.

Megemlítették: a szaktestület 2014-ben kezdeményezte a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való bejegyzését az Európai Unióban. A nyílt levél aláírói partnerséget ajánlottak fel a miniszternek a kürtőskalács népszerűsítéséhez. 

"Úgy hisszük, egy korrektségen alapuló partnerségben nem megengedett a hagyományos székely kürtőskalács eredetének kitalálása, a partnerség célja pedig a termék történetének és identitásának tiszteletben tartása és népszerűsítése" - áll a nyílt levélben.

Achim Irimescu hétfőn az agráminiszter-jelölti parlamenti bizottsági meghallgatásán beszélt arról, hogy hagyományos román termékként kívánja regisztráltatni az EU-ban a kürtőskalácsot. A tárcavezető elmondta, hogy a kürtőskalácsról beszélt magyar hivatalos személyekkel, akikkel egyetértettek abban, hogy ez román, azaz romániai termék. 

Megkeresésünkre Tánczos Barna, a szenátus mezőgazdasági bizottságának tagja, volt mezőgazdasági államtitkár elmondta, ha azt szeretnénk, hogy a székely kürtőskalács megkapja a hagyományos termék védjegyet az Európai Unióban, a román hatóságokhoz kell fordulnunk, nélkülük nem fog menni - hívta fel a figyelmet. "Érzelmileg elfogadhatatlan számomra, hogy egy akár több évszázados székely terméket román hagyományos terméknek hívjuk, de ha uniós szinten le szeretnénk védetni a kürtőskalács márkanevet, csak a román hatóságokon keresztül tehetjük meg, hiszen Székelyföld Románia része" - nyomatékosította Tánczos. Tánczos álláspontját bővebben itt olvashatja

A Magyarországon bejegyzett Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület 2013. decemberében a magyarországi Vidékfejlesztési Minisztériumnál (VM) kezdeményezte, hogy hagyományos különleges termékként jegyeztessék be a kürtőskalácsot az EU-ban. A VM 2014 júniusában azt közölte, hogy a Magyar Eredetvédelmi Tanács elutasította a bejegyzés kérését.    

2015. január 29-én a Hungarikum Bizottság döntött a kürtőskalács felvételéről a Magyar Értéktárba.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X