Az RMDSZ támogatást ajánlott a szórványsajtó megőrzéséhez

Az RMDSZ intézményes keretet és anyagi forrást biztosít arra, hogy a szórványlapok megmaradjanak, és tartalmilag is megerősödjenek - jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök szombaton A magyar sajtó jelene és jövője a szórványban című vajdahunyadi konferencián.

"A sajtónak fontos szerepe van az asszimiláció és a nyelvvesztés megfékezésében, ezért a Romániai Magyar Demokrata Szövetség partnere lesz minden olyan kezdeményezésnek, amelynek célja a szórványközösségek médiatermékeinek fennmaradása és támogatása" - hangsúlyozta Kelemen Hunor a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) által szervezett konferencián. 

Az RMDSZ elnöke szerint a nyelvvesztés és az asszimiláció a szórványban az anyanyelvű oktatás és sajtó térvesztésével kezdődik. "A szórványközösségek helyzete bonyolultabb a puszta demográfiai kérdésnél. Mi ennek tudatában vagyunk. Amikor a Magyar Szórvány Napját létrehoztuk, elsősorban nem azért tettük, hogy a szórványt ünnepeljük, hanem azért, hogy olyan terveket dolgozzunk ki, amelyekre ezeknek a közösségeknek szükségük van a továbblépéshez, és amelyekhez anyagi forrásokat is hozzá tudunk rendelni" - idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele. 

A konferencián Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke ismertette annak a szórvány cselekvési tervnek néhány elemét, amelyet a szövetség vasárnap, a magyar szórvány napján, Temesváron készül elfogadni.

Kapcsolódók

Kimaradt?