Az iskolásokat és óvodásokat félti az RMDSZ Nőszervezete

Az RMDSZ Nőszervezete az oktatási intézmények tűzvédelmi biztonságára kér európai uniós forrásokat. „Sorin Cîmpeanu ideiglenes miniszterelnök az iskolák tűzvédelmi biztonságára vonatkozó kijelentése kapcsán megdöbbenve vettük tudomásul a hatóságok tűzvédelemre vonatkozó eddigi közönyét” – közölte a szervezet a Maszolhoz is eljuttatott közleményében. Az  RMDSZ Nőszervezete emlékeztet, hogy az ideiglenes kormányfőnek egy tévéműsorban tett bejelentése szerint az országban jelenleg működő 18 799 tanintézmény közül mindösszesen 6866 iskola rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel.

A 2014-2020 közötti Regionális Operatív Program szerint Románia 8,25 milliárd eurót hívhat le az Európai Regionális Fejlesztési Alapon keresztül a strukturális és fejlesztési alapokból.

„Az RMDSZ Nőszervezete felhívást intéz a Közigazgatási és Regionális Fejlesztési Minisztériumhoz, hogy minél hamarabb tegye meg a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a Romániai Regionális Operatív Program keretében jelentős mértékben megnöveljék az oktatási infrastrukturális beruházások jelenleg 340 millió eurónyi támogatási összegét, valamint, hogy ezt a támogatást kifejezetten a tűzvédelmi engedélyek beszerzéséhez szükséges beruházásokra, bővítésekre, korszerűsítésekre fordíthassák az igénylők, függetlenül az oktatási intézménynek helyet adó épület tulajdonosától.

Ezen intézkedés fontosságát a román kormány által közölt riasztó adatok indokolják, melyek szerint közel 12 000 tanintézmény tűzvédelmi engedély nélkül működik. Ezen befektetések megvalósítása nélkül nem tudhatjuk biztonságban gyermekeinket akár tűz, akár más katasztrófavédelmi vészhelyzet esetén” – figyelmeztet az RMDSZ Nőszervezete.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?