Bukaresti tűzvész: 41-re emelkedett a halálos áldozatok száma

Több mint egy héttel a tragédia után a bukaresti tűzvész további kilenc sérültje halt bele szombaton sérüléseibe, ezzel 41-re emelkedett az áldozatok száma. A nap folyamán több sérültet külföldi kórházak vettek át.

Szombatra virradóra a tűzvész 16 súlyos sérültjét két - kórházzá alakított - katonai repülőgéppel Rotterdamba, illetve Brüsszelbe vitték. A Hollandiába szállított sérültek közül ketten a repülőgép földet érése után meghaltak. A nap folyamán hét sebesült a bukaresti kórházakban halt meg.

Szombaton további két embert vittek a SMURD mentőszolgálat repülői Bécsbe. Vasárnap a SMURD gépeit Norvégiába és Finnországba indítják egy-egy sérülttel.

Fizetik a külföldi kezelést

Sorin Cîmpeanu ideiglenes miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a kormány minden külföldi kórházakba küldött sérült kezelésének költségét, valamint egy-egy hozzátartozójuk külföldi szállásköltségét és ellátását fedezi, függetlenül attól, hogy milyen hosszú időszakról van szó. Az ilyen súlyos égési sérülések esetében páciensenként 100-150 ezer eurós kezelési költséggel lehet számolni, így a tragédia sebesültjeinek kezelési költsége 13-15 millió euróra emelkedhet, amit főleg a kormány tartalékalapjából fedeznek - közölte.

Még 48-an vannak életveszélyben

Szombat reggel a tragédia 107 füstmérgezést és égési sérüléseket szenvedett sebesültjét ápolták bukaresti kórházakban, közülük 48-nak az állapota életveszélyes. Az ideiglenes kormányfő szerint vasárnap Romániába érkezik egy francia, hétfőn pedig egy német orvoscsapat, hogy felmérjék egyes sérültek átvételének lehetőségét. Hozzátette: valószínűleg Nagy-Britannia is vállalja néhány ember kezelését.

Magyarország is segítene

Az érintett bukaresti kórházigazgatókkal és az egészségügyi miniszterrel közösen tartott szombati tájékoztató végén Cîmpeanu bejelentette: a sajtóértekezlet közben értesült arról, hogy Magyarország is felajánlotta segítségét. A magyar honvédelmi miniszter felajánlása szerint Budapest a bukaresti tűzvész öt sérültjének kezelését tudná átvenni - közölte a román ideiglenes miniszterelnök.

Az előzmények

A bukaresti Colectiv-klubban október 30-án egy rock-koncerten használt tűzijáték pillanatok alatt lángra lobbantotta a terem gyúlékony anyagból készült hangszigetelését. A helyiségnek nem voltak vészkijáratai. A rendezvény több száz résztvevője közül sokan nem tudtak idejében kimenekülni az egyetlen használható kijáraton: 26-an a helyszínen meghaltak, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba.

Hatan az első négy napon haltak bele sérüléseikbe, majd napokig nem volt újabb áldozat, a nyolcadik napon azonban további kilenc sérült hunyt el. Az orvosok már korábban figyelmeztették a közvéleményt, hogy súlyos égési sérüléseknél az első hét után kritikus időszak következik, amikor szövődmények léphetnek fel. A szombaton történt halálesetek a légköri viszonyok változásával is összefüggésben állhat, Bukarestben ugyanis a korábbi derült időt párás, ködös időjárás váltotta fel.

Kapcsolódók

Kimaradt?