Bukarest mellett Székelyföldön is utcára vonultak kedden

A 25 ezres bukaresti tüntetés mellett kedd este Csíkszeredában, Brassóban, Iaşi-ban, Ploieşti-en, Gyulafehérváron is megmozdulások voltak. Csíkszeredában körülbelül 300-an, magyarok és románok együtt gyújtottak gyertyát a hétvégi bukaresti tűzvész áldozataira emlékezve.

"A szolidaritásnak nincs nemzetisége, a szeretetből fakad" - ezzel a jelmondattal vonultak utcára kedd este Csíkszeredában. A Szabadság téren szülők, gyermekek, fiatalok és idősebbek egyaránt részt vettek a gyertyás megemlékezésen. A résztvevők elmondták, gesztusukkal jelzik, nem szeretnének szakadékot a román és a magyar etnikumúak között, de a romákkal és a zsidókkal szemben sem.

 

 

Szerző: Baricz Laszlo, 2015. november 3.

 

Többen is kritizálták a rendszert, amelyben a "mindenki a pénzt hajhássza, anélkül, hogy egy pillanatig is a következményekre gondolna". Remélik, a tragédia ráébreszti a társadalmat, hogy tőlük függ, mit tesz Romániában a hatalom.

Mint arról már korábban beszámoltunk, szintén kedden, a Hargita megyei Gyergyóhollón temették el a bukaresti tragédia egyik kitüntetett hősét.

Brassóban több százan vonultak utcára, hogy szolidarizálva az áldozatokkal a kormány és Gabriel Oprea kormányfőhelyettes lemondását követeljék. "Ébredj, román", "Az érdektelenség, a korrupció öl" - skandálták a tüntetők. A tiltakozók a prefektúra előtti téren gyertyákat, mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére. A megmozdulás több mint egy órát tartott.

Gyulafehérváron több mint ezer ember vett részt a csendes tüntetéssel egybekötött megemlékezésen. Az áldozatok emlékére nagyszabású ortodox szertartást tartottak, majd a résztvevők csendben, égő gyertyákkal átvonultak a Forradalom Emlékművéhez, ahol elhelyezték a gyertyákat, és a himnuszt, illetve vallási énekeket énekeltek. Hétfőn több városban is misével rótták le kegyeletüket a hívők az áldozatok előtt.

Ploieşti-en leginkább középiskolások vonultak ki az utcára, hogy csendes felvonulással szolidarizáljanak. A megemlékezés két órán át tartott. Iaşi-ban már nem voltak ennyire csöndesek a tiltakozók. A megmozduláson 2 500-an vettek részt, és kormány-, rendszerellenes jelszavakat skandáltak.

Itt az idő, hogy tegyünk valamit a hatalom folyamatos visszaélései ellen, a Colectic klubban történt tragédiával betelt a pohár – magyarázták többen a tüntetők közül. Többen is elmondták: nem akarnak elmenni az országból csak azért, mert a hatalommal rendelkezők között vannak tolvajok, fel kell lépni ellenük. A spontán tiltakozás éjszaka fél kettőig tartott.

További tüntetések várhatók

Tegnap több városban is tüntetést hirdettek szerdára. Kolozsváron és Nagyváradon például este hat órától várják a tiltakozókat. Egyelőre nem tudni, hogy Victor Ponta szerdai bejelentésével, miszerint lemond, megtartják-e a megmozdulásokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?