Környezetvédelmi miniszter: fantomcégek lopták a fát a Schweighofernek

Komoly vádakat fogalmazott meg szerdán Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter a Holzindustrie Schweighoferrel kapcsolatban: az EuropaFM-nek adott interjújában elmondta, olyan fantomcégekkel dolgozott együtt az osztrák fafeldolgozó, amelyek törvénytelenül termelték ki az erdőket, majd a fát eladták a vállalatnak.

Az eladott fa a szaktárcavezető szerint a cég rétyi és szászsebesi gyáraihoz került. A minisztérium ellenőrei több mint 50 olyan céget azonosítottak, amelyek időközben "csődbementek", a jelenségről már értesítették a hazai és a nemzetközi nyomozóhatóságokat.

A miniszter külön kitért a rétyi üzemre is, amellyel kapcsolatban elmondta, tudomása szerint a cég még építkezési engedéllyel sem rendelkezik, így üzemel a gyár. Tájékoztatása szerint az ellenőrök már vizsgálódnak Rétyen.

Mint arról már korábban beszámoltunk, október 21-én a civil szervezetek Bécsben hívták fel a közvélemény és a sajtó figyelmét arra, hogy a romániai fakivágásoknak csaknem a fele illegálisan történik, a faszállítmányok pedig a Schweighoferhez kerülnek. A jelentésről bővebben itt olvashat.

Kapcsolódók

Kimaradt?