Külön segélyhívószámot kaptak a hallássérültek

Hétfőtől, október 26-tól a siketek és hallássérültek számára is elérhető Romániában a segélyhívás. A segélyhívásokat menedzselő országos szolgáltatás közleménye szerint a hallássérültek számára a 113-as számot hétfőn 13 órától aktiválják.

A szolgáltatás eléréséhez az érintetteknek regisztrálniuk kell. Háromféleképpen tehetik ezt meg:

  • személyesen adhatják le a kitöltött dokumentumot a Különleges Telekommunikációs Szolgálat irodáiban, ennek órarendjét szintén a 112.ro oldalon teszik közzé
  • postán elküldhetik a szükséges dokumentumokat a Splaiul Independenţei nr. 323A, sector 6, Bucureşti címre
  • online regisztrálnak a 112.ro oldalon

A regisztrációhoz szükséges dokumentumok:

  • kérés
  • személyazonossági igazolvány másolata
  • a fogyatékosságot igazoló dokumentum másolata
  • ha szükséges, a jogi képviselőt igazoló irat másolata

Regisztráció után baj esetén a 112-es hívószámot kell tárcsázni. A regisztrációban megadott adatok alapján a diszpécserszolgálatnál a hívásra egy program automatikusan SMS-t küld a hívónak. Az SMS-ben felkérik a hívót, írja meg, mi a valós sürgősségi eset, valamint azt is, hogy tartózkodik (pontos címet).

Az SMS elküldése után a diszpécserszolgálat, ha szükséges, SMS-ben újabb információkat kérhet. Ezt követően riasztják a mentőket, a rendőrséget vagy a tűzoltókat. A regisztráció azért elengedhetetlen, mert ha a hallássérült telefonszáma nem szerepel a rendszerben, az üzenet nem kerül megtekintésre. Fontos tudni azt is, hogy a szolgáltatás csak mobiltelefonnal működik.

A 113-as segélyhívó számról rendelkező 132/2015-ös törvény már jó ideje megjelent a Hivatalos Közlönyben, a rendszer és a hívószám technikai okok miatt hétfőig nem volt aktív, holott a 113-as segélyhívót előíró európai direktíva Románia jogrendjébe való emelése már így is megkésett.

Maguk a siketnémák pedig szeptember végén egy tüntetésen hívták fel a figyelmet arra, hogy a rendszer túl bonyolult számukra. „A 113-as hívószám is bonyolult eljárás egy siketnéma személy számára, a rendszer nincs praktikusan kigondolva, arról nem is beszélve, hogy a mentővel nem jön jelnyelvi tolmács” – magyarázták a jelnyelvet használó személyek független életvitelét támogató képzési központ képviselői, valamint a romániai siketnéma közösség képviselői, akiket a szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottsága fogadta október elején. A központ vezetői és tagjai szeptember 29-én a román parlament épülete előtt tüntettek a fogyatékossággal élő emberek jogsértései miatt.

Elmondták, mind a közügyekben, mind az oktatásban, mind pedig a felnőttképzések során hátrányos megkülönböztetések érik - olvasható Bíró Rozália szenátor, a szenátus szakbizottsági tagjának közleményében. „A speciális oktatásban a felvételik, a vizsgák egészségügyi szakemberek bevonása nélkül történnek, s míg egyes helyeken a Braille-írást biztosítják a vak gyerekek részére, a hallássérült gyerekek nem vizsgázhatnak jelnyelvvel. Az oktatási rendszer tehát különbséget tesz a fogyatékossági típusok között is” – érveltek.

Elmondták, míg az összes EU-tagállam hajtási jogosítványt biztosít a hallássérült személyek számára, Romániában az egészségügyi minisztérium folyamatosan akadályokat állít ezen előrelépés megvalósításában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?