Környezetvédelmi miniszter: helytálló a zöldek jelentése a Schweighoferről

Nem ismeretlenek azok a számok, amelyek az Environmental Investigation Agency US (EIA) jelentésében szerepelnek, a vizsgálatokkor mi is ezekre bukkantunk - reagált Grațiela Gavrilescu szaktárcavezető az EIA Utolsó erdők ellopása címet viselő dokumentumra, amely két éves nyomozómunka eredménye.

A jelentés itt olvasható.

A környezetvédelmi miniszter hozzátette, várják a legfőbb ügyészség kivizsgálásának eredményét, az ügyészséget a tárca júniusban értesítette arról, hogy rendellenességeket talált a Schweighofer gyárai körül.

A minisztérium április 7-június 12. között végzett ellenőrzéseket a Holzindustrie Schweighofer szászsebesi, radóci fűrészüzemeiben, valamint a cégóriás különböző munkapontjain. Azt vizsgálták, hogy betartják-e a farönkök eredetére, szállítására, raktározására és elsődleges megmunkálására vonatkozó előírásokat.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a jelentésben az Environmental Investigation Agency US bizonyítékokkal támasztja alá, hogy a romániai fakivágásoknak csaknem a fele illegálisan történik, a faszállítmányok pedig a Schweighoferhez kerülnek. Arra is felhívják a figyelmet, hogy az erdőirtások környezetvédelmi területeket is érintenek, például a Retyezáti Nemzeti Parkot. Itt több erdőt is felvásárolt ugyanis a Schweighofer, az innen származó fát pedig tűzifaként értékesítették Ausztriában.

A dokumentum sok más mellett például felidézi, hogy a hazai bútorgyártásnak is komoly károkat okozott a Schweighofer vállalat megtelepedése Romániában. Minisztériumi adatok szerint ez megközelítőleg 50 ezer munkahely megszűnését jelentette.

A jelentés továbbá a vállalat által fenntartott ausztriai alapítvány, a Schweighofer Privatstiftung kapcsán megállapítja, hogy mások mellett ezen keresztül jelentős adókedvezményekben részesül a vállalat, illetve romániai nyereségének meghatározó részét egy egész céghálózaton keresztül „menekíti” ki Romániából.

Erdőőrség? Mennyire hatékony?

Grațiela Gavrilescu csütörtökön üdvözölte a civil szervezetek munkáját. Elmondta, az illegális erdőirtás visszaszorítása ellen hozták létre például az erdőradart, valamint az erdőőrséget. Ez utóbbit sürgősségi rendelettel fogadták el, amelyet a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Kedden a szenátus szavazta meg a törvénytervezetet.

Tánczos Barna szenátor a tervezet elfogadása után úgy fogalmazott, hogy az illegális erdőirtások megelőzésére és megállítására nem egy újabb ellenőrző testület létrehozása a legjobb megoldás. Szerinte naiv, aki azt hiszi, hogy egy újabb intézménnyel és további tíz-húsz-száz ellenőrrel meg lehet állítani egy olyan folyamatot, amely a jelek szerint az egész országban elharapózott.

Tánczos szerint az egyetlen hatékony megoldást a feketepiac felszámolására az jelentené, ha sokkal szigorúbban ellenőriznénk azokat, akik lopott fát vásárolnak fel. Ha fel tudnánk számolni a feketepiacot éltető fafeldolgozó egységeket, óriási mértékben visszaesne a falopások száma Romániában.

A politikus elmondta, erre a legjobb megoldás egy olyan informatikai rendszer bevezetése lenne, amelynek használatát a környezetvédelmi minisztérium minden primer fafeldolgozással foglalkozó cég számára kötelezővé tenné. „Egy online, folyamatosan frissített rendszer átláthatóbbá, könnyebben ellenőrizhetővé tenné a fa értékesítési- és feldolgozási hálózatát, arról nem is beszélve, hogy ennek kidolgozása és bevezetése kisebb erőfeszítésbe kerülne, és jóval kevesebb kiadással járna, mint egy több ezer eurós támogatást igénylő testület létrehozása” – mondta a szenátor.

Kapcsolódók

Kimaradt?