A The Guardian is arról ír, hogy lopják a fát Romániában

Európa utolsó érintetlen erdeit pusztítja illegálisan a Schweighofer – hívja fel a figyelmet a The Guardian a romániai erdőirtásokkal foglalkozó cikkében

A cikkel foglalkozó Főtér beszámolója szerint egy brit környezetvédelmi tényfeltáró szervezet, az Environmental Investigation Agency US konkrét bizonyítékokat szerzett a cég káros tevékenységéről. A szervezet embere rejtett kamerás felvételeket készített a Schweighofer illetékeseivel inkognitóban zajlott tárgyalásai során, az illegálisan kivágott, jelöletlen fák eladásáról. 

A zöldek ugyanakkor azt is lefilmezték, amint a céghez tartozó egyik vasúti raktárban egy teherszállító gépjárműről jelöletlen rönköket pakolnak le, melyeket később egy tehervagonba pakolnak át.    

A fafeldolgozással foglalkozó Schweighofer megállítására szövetkezett környezetvédelmi szervezetek képviselői szerdán Bécsben tartottak sajtótájékoztatót, melynek keretében rámutattak: a romániai erdőirtásokat egy bűnszövetkezet végzi.

A romániai fakivágásoknak csaknem a fele illegálisan történik, a faszállítmányok pedig a Schweighoferhez kerülnek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az erdőirtások környezetvédelmi területeket is érintenek, például a Retyezáti Nemzeti Parkot. Itt több erdőt is felvásárolt ugyanis a Schweighofer, az innen származó fát pedig tüzifaként értékesítették Ausztriában.

Az osztrák cég a The Guardiannak tagadta az ellene felhozott vádakat. Sőt, azt nyilatkozták: az illegális faszállítmányokra vonatkozó kijelentéseket kiragadták a szövegkörnyezetből a rejtett kamerafelvételek készítői. A Schweighofer minden érvényben lévő szabályt tiszteletben tart, minden beszállítónak igazolnia kell azt, hogy az általa szállított rönkök honnan származnak. Egyetlen jelöletlen, illegálisan kivágott fa sem található a Sweighofer raktáraiban – nyilatkozta a szóvivő. Azt viszont elismerték, hogy a retyezáti erdőkből származó fát is feldolgoznak, de ez nem törvénybe ütköző.

Újabb feljelentés a Schweighofer ellen

A bécsi sajtótájékoztatóról a Háromszék is beszámolt. A cégóriás káros tevékenysége, a törvénytelenül kivágott kitermelt fa feldogozása miatt a World Wide Fund for Nature (WWF) romániai szervezetének képviselői feljelentették az óriásvállalatot az uniós előírások be nem tartása miatt. 

A bécsi sajtótájékoztatón a EIA képviselőin kívül a WWF, valamint a romániai Agent Green szervezet vezetője is részt vett. Alexander von Bismarck, az EIA ügyvezető igazgatója a szervezet angol nyelvű közleménye szerint egyebek mellett a törvénytelen romániai erdőkitermelések egyik jelentős irányítójaként nevezte meg a Holzindustrie Schweighofert, amely jelenleg mintegy negyven százalékát dolgozza fel az országban kitermelt fának. 

Az EIA két éven keresztül gyűjtötte az információkat a cég tevékenységéről és az erdőirtásról, melyeket az Utolsó erdők ellopása címet viselő jelentésükbe is belefoglaltak. A dokumentum sok más mellett például felidézi, hogy a hazai bútorgyártásnak is komoly károkat okozott a Schweighofer vállalat megtelepedése Romániában. Minisztériumi adatok szerint megközelítőleg 50 ezer munkahely megszűnését jelentette. 

A jelentés továbbá a vállalat által fenntartott ausztriai alapítvány, a Schweighofer Privatstiftung kapcsán megállapítja, hogy mások mellett ezen keresztül jelentős adókedvezményekben részesül a vállalat, illetve romániai nyereségének meghatározó részét egy egész céghálózaton keresztül „menekíti” ki Romániából.

Gabriel Păun, az Agent Green vezetője, valamint Csibi Magor, a WWF romániai szervezetének programigazgatója a romániai fakitermelés kapcsán rámutatott: szervezett bűnözésben érdekelt csoportokon keresztül jut el a faanyag jelentős része az Európai Unió különböző országaiba, és ezt a folyamatot egyelőre sem az uniós, sem a nemzeti törvénykezés nem volt képes megfékezni. Păun szerint Európa szűz erdeinek kétharmadáról van szó, amelyek mostanra végveszélybe kerültek. 

Csibi Magor szerint a magas szintű fafeldolgozásnak elviekben gazdasági fejlődést, a helyi közösségek gyarapodását, valamint az államkassza számára jelentős bevételt kellene hoznia, ezzel szemben mostanra néhány jelentős feldolgozó uralja a piacot, és ezek célja a minél magasabb nyereség, míg az erdők és az ökoszisztéma megőrzése a legutolsó szempontok egyike. 

Csibi beszámolt arról is, hogy a WWF a jelentésben foglalt információk alapján panaszt nyújtott be a Holzindustrie Schweighofer ellen az osztrák szövetségi erdőügyi hatóságokhoz, vizsgálatot kérve, mivel szerintük a vállalat megsértette a fakereskedelemre vonatkozó európai egyezményt. Ez a 2013-ban elfogadott egyezmény tiltja egyebek mellett a törvénytelenül kitermelt fa felhasználását. „A WWF eddig a romániai erdők megmentéséért harcolt, elérve, hogy 25 ezer hektár a világörökség részévé válhat, most viszont alapos vizsgálat szükséges a jelentésben megfogalmazott súlyos vádak nyomán” – magyarázta Csibi Magor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?