„Judgment day” – sorsdöntő ítélet jöhet a kolozsvári többnyelvű táblák ügyében

Összesen 403 felperesi csatlakozást iktattak a bíróságon a többnyelvű városnévtáblák kihelyezéséért indított perhez Kolozsvár lakosai a többnyelvűségért küzdő Musai-Muszáj mozgalommal együtt. A Minority Rights jogvédő egyesület által indított per tárgyalását október 26-ra tűzte ki a törvényszék.

Az eddig iktatott felperesi csatlakozásokból 397 darabot a Musai-Muszáj mozgalom gyűjtött össze és postázott a kolozsvári törvényszéknek. Kolozsvári lakosok ugyanakkor hat csatlakozási kérvényt személyesen iktattak.

A Kolozs Megyei Törvényszék korábban az alapítvány keresete alapján azt állapította meg, hogy Kolozsváron annak ellenére ki kell tenni a magyar feliratokat, hogy a város magyar lakosságának számaránya nem éri el a törvényben rögzített húsz százalékot. A városháza a törvényszék döntését megfellebbezte, és a Kolozsvári Táblabíróság jogerős döntésében - perrendi kifogásokra hivatkozva - elutasította a törvényszéki ítéletet.

Az ügy következő tárgyalása per minden kolozsvári számára döntő fontosságú, ezért a mozgalom arra bíztat minden csatlakozott felperest és érdeklődőt, hogy 26-án személyesen is vegyenek részt a törvényszéki tárgyaláson, amelynek becsült időpontja déli 12 óra. Ugyanakkor arra kérnek mindenkit, hogy a tárgyaláson való részvételi szándékát az esemény „Judgment day - Cluj-Napoca / Kolozsvár / Klausenburg” nevű Facebook oldali is jelezze.

A Musai-Muszáj kezdeményező csoport, a mozgalom tízezer támogatójával együtt bizakodva várja a per eredményét, ugyanis mind a román törvények, mind a méltányosság általános érvényű elve a többnyelvű táblák kihelyezése mellett szól – áll felhívásukban.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?