Király András szerint előrelépés történt tankönyv-ügyben

Jelentős előrelépés történt tankönyv-ügyben: hétfőn aláírták a Kisebbségi Oktatásért felelős államtitkárságon azt a miniszteri határozatot, amely a második osztályosok hiánypótló Magyar anyanyelvi kommunikáció tankönyv kiadását hagyja jóvá.

A kiadó rövid időn belül teljesítheti a megyei tanfelügyelőségek által benyújtott rendeléseket, ugyanis az említett tankönyv a minisztérium által hivatalosan jóváhagyott tankönyvjegyzékbe is bekerül. A tankönyvkiírás értelmében a nyomtatott tankönyvet CD-n annak digitális változata is kíséri – közölte Király András államtitkár.

A tankönyvben többek között a következő tantervi sajátos kompetenciák fejlesztését tűzték ki a szerzők: változatos kommunikációs helyzetekben való részvétel aktív közlőként és befogadóként; változatos témájú szövegek olvasása és megértése; az írásmozgás készségszintre emelése; fonológiai jelenségek felismerése; fonológiai jelenségek készségszintű alkalmazása; szintaktikai és szemantikai jelenségek alkalmazása adott témára fogalmazott szóbeli szövegekben.

„A rendelet értelmében már az idei tanévtől kezdődően használatba kerül a második osztályosok számára íródott tankönyv, amely amellett, hogy segítséget nyújt a tanulás megtervezésében, a kerettanterv és napi gyakorlat összehangolására is lehetőséget nyújt” – emelte ki Király András. Az államtitkár emlékeztetett: már a megyei tanfelügyelőségeken vannak a másodikosok specifikus tanterve alapján készült román nyelvű kommunikáció tankönyvek is.

Kapcsolódók

Kimaradt?