Betiltották a bazi nagy roma lagzikat Temesváron

Határozatban betiltotta a múlt héten a temesvári önkormányzati képviselőtestület a nagy szabású roma lagzikat, amelyek nyaranta akár három napra is megakadályozzák a forgalmat a város utcáin, és zavarják a lakók nyugalmát.

A határozattervezet előterjesztője, Radu Toancă szociáldemokrata helyi tanácsos szerint többek között azért is indokolt a napokon át tartó látványos menyegzők kiűzése a városból, mert rossz hírét keltik külföldön a városnak. Ismeretes, hogy a brit sajtó például rendszeresen foglalkozik a roma lagzikkal.

„Olvastam egy angol lapban a roma közösség egyik vezetőjének nyilatkozatát, amely szerint a temesvári románok is szeretnének hasonló méretű lakodalmakat tartani, de nincs pénzük rá. Most már a temesváriakon röhög a világ” – idézte az opiniatimisoarei.ro a tanácsost.

Nicolae Robu polgármester támogatta a határozatot, bár megjegyezte, hogy fölöslegesnek tartja, mert eddig is világos jogszabályok vonatkoztak a köztéri rendezvények megszervezésére. „A gond azonban az, hogy ezeket a törvényeket a roma lagzik szervezői nem mindig tartják be. Szoktak engedélyt kérni például a forgalom akadályoztatására, de a lakodalmat akkor is megtartják, ha az engedélyt megtagadja a városháza” – mondta az elöljáró.

A temesvári tanács határozata egyébként nem konkrétan a román lagzikat tiltja be. A jogszabály szerint a város területén tilos olyan rendezvények szervezése, amelyek háborgatják a lakók nyugalmát és zavarják a közrendet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?