Te szereted, hogy magyar vagy? – Indul a Bölcs diák vetélkedő

Két fontos újítással rukkoltak elő a 6. Bölcs diákok – országos szintű vetélkedő szervezői idén: színesebb lett az interaktív, interdiszciplináris megmérettetés szervezői és társszervezői csapata, és a verseny elődöntője, valamint döntője televíziós vetélkedő keretében zajlik a bonchidai Bánffy-kastélyban.

A Communitas Alapítvány és az RMDSZ Kulturális Főosztálya mellett olyan intézmények is bekapcsolódnak idén a szervezésbe, mint a Babeș-Bolyai Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete, a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézete, a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Kar, valamint a BBTE Történelem–Filozófia Kar, Magyar Történeti Intézet.

Kandó Noémi és Márton Katalin, a Communitas Alapítvány munkatársai a keddi sajtótájékoztatón Kolozsváron elmondták, az országos szintű vetélkedő a Szeretem, hogy magyar vagyok címet kapta. A fő témakör a szülőföld, a honismeret, a cél pedig az erdélyi magyarok múltjának, jelenének, értékteremtő hozzájárulásának széles körű ismertetése a fiatalok körében.

Az interdiszciplináris vetélkedőre 4-5 fős csapatok (három-négy 9-12. osztályos diák és egy tanár) jelentkezését várják. A jelentkezési feltételekről, határidőkről, a verseny esemény-naptáráról itt tájékozódhat.

Amikor a Bölcs diákokból Örökségünk őrei lesznek

A verseny témái közé idén a műemlékvédelmet is beemelték, a résztvevők megismerhetik sok más mellett az Örökségünk őrei programot, amelyet Winkler Gyula EP-képviselő mellett Hegedős Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke indított el. 

Hegedűs Csilla a tájékoztatón elmondta, épített örökségünknek akkor van haszna, értelme, ha valamit mond a fiatal generáció számára is. Ezt pedig úgy lehet elérni, ha hagyjuk, a diákok a maguk eszközeivel fedezzék fel a műemlékeket, hiszen így érezhetik magukénak, figyelhetnek rájuk és adhatják át a következő generációnak. "Ezt a szemléletet szeretnénk meghonosítani a Bölcs diákok körében is" - utalt Hegedűs Csilla arra, mire készülhetnek a vetélkedő legjobb diákjai a nyári jutalomtáborban, ahol az Örökségünk Őrei díjazott csapatát is vendégül látják.

"Azt szeretnénk, ha a gyermekek felfedeznék mindazokat az értékeket, amelyek őket körülveszik, ha ezeket a mai kor kommunikációs eszközeivel mutatnák meg az összes többi bölcs diáknak. Ismert műemléképületeket is be fogunk vonni, de szó lehet egy kis falusi parókiáról, egy különleges szilvaíz-készítési metódusról, bármiről, amit a gyermekek helyi értéknek tekintenek" - avatott be a részletekbe Hegedűs.

A verseny további feladatairól Mihályfalvi Katalin, a vetélkedő ötletgazdája csak annyit árult el, hogy első körben két irodalmi művet kell elolvasniuk a csapatoknak, és ezzel kapcsolatban 20 interaktív feladatot megoldaniuk.

Régiómárkázás: miért ne tegyék a fiatalok is?

Kádár Magor, a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetének képviseletében elmondta, ami az egyetem számára izgalmas és idén különösen előtérbe kerül a vetélkedőn, az az erdélyiség, az identitás témája. Az intézet jópár éve foglalkozik a régiómárkázással, így "kimondottan érdekes lesz megtudni, a kutakodó, érdeklődő fiatalok mit gondolnak Erdélyről, mi az, ami számukra fontos, érték".

Kovács Gábor, a BBTE Kémia és Vegyészmérnöki Kar tanára a vetélkedő interdiszciplináris jellegét méltatta: "Tavaly a matekinfó osztály diákjai gond nélkül írtak miniszíndarabot, ha szükség volt rá, a teológiahallgatók pedig laboratóriumi jegyzőkönyvet".

A vetélkedő díjtalan, jelentkezni pedig október 25-ig lehet itt. Ha szereted, hogy magyar vagy, ki ne hagyd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?