Meghiúsult a háromszéki ingyenes kutya- és macskaivartalanítás

Meghiúsult a háromszéki ingyenes kutya és macska ivartalanítás. A kutyabarát civilek és a háromszéki Állatorvosi Kamara nézeteltérése miatt alig fél nap után le kellett állítani a szépmezői kutyamenhelyen egyhetesre tervezett ingyenes ivartalanítási akciót.

Prázsmáry Júlia az akciót kezdeményező kutyabarát lapunknak elmondta: korábban arról értesültek, hogy egy németországi vándor állatorvos hölgy az ország más megyéiben ingyenesen ivartalanítja a házi kedvenceket. Néhány háromszéki Csíkszeredába is elvitte háziállatát az ott zajló ivartalanításra, majd a német állatorvost meghívták meghívták Sepsiszentgyörgyre is, ahol október 5 és 11-e között a szépmezői kutyamenhely rendelőjében kellett volna műtenie, a költségeket egy németországi civil szervezet fizette volna.

Erre azonban nem kerülhetett sor, mivel a Kovászna megyei Állatorvosi Kamara felhívta a szervezők figyelmét, hogy a német hölgy nem rendelkezik Romániában is érvényes működési engedéllyel, így nem végezhet orvosi beavatkozásokat. Kifogásolták ugyanakkor, hogy a szépmezői kutyamenhely állatorvosi rendelője nem alkalmas műtéti beavatkozások elvégzésére.

A kezdeményező Prázsmáry Júlia lapunknak elmondta: valóban nehezen tudtak volna eleget tenni a bonyolult törvényes követelményeknek, de állítása szerint a németországi állatorvosnak van Romániában is érvényes működési engedélye, az azonban nem volt nála, nem tudta bemutatni. Ami pedig a szépmezői menhely rendelőjének felszereltségét illeti, Prázsmáry Júlia rámutatott: önkéntesek kitakarították a helységet, bevezették a vizet, és a németországi orvos hozta magával a műtétek elvégzéséhez szükséges teljes orvosi felszerelést.

Az ügy kapcsán megkérdeztünk egy sepsiszentgyörgyi állatorvost, Kovács Benedeket, aki lapunknak kifejtette: az ivartalanítás nem törvényes keretek között zajlott, az állatorvosnak nem volt erre vonatkozó engedélye, ezért a kamara nem vállalhatott cinkosságot egy bűncselekményben. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a lakosság számára ingyenes ivartalanítás valójában nem volt pro bono akció, hiszen a német állatorvos minden elvégzett műtétért pénzt kapott volna.

Kovács Benedek szerint a háromszéki állatorvosokat nem keresték meg az együttműködés lehetőségével, azt viszont visszautasítják, hogy saját bevételeiket féltették volna, hiszen világos, hogy akik az ingyenes ivartalanításra jelentkeztek, amúgy sem fizettek volna egyetlen rendelőben sem.

A meghiúsult akció miatt kedden a városházán tanácskoztak a háromszéki állatorvosok, a civilek és az akciónak helyt adó Tega Rt. a kutyamenhely működtetője. Tóth Birtan Csaba a vállalat igazgatója szerint ajánlatokat várnak az állatorvosoktól, hogy ki, mennyiért vállalja az ivartalanítást, amelynek megszervezésére szükség van, mert nem csökken a kóbor állatok száma a városban. Az akció fedezésére szánt összeget várhatóan bele kell foglalni az önkormányzat jövő évi költségvetésébe.

Prázsmáry Júlia kifejtette: sajnálja, hogy meghiúsult az általuk kezdeményezett akció, de úgy látja „sikerült követ dobni a méhkasba”, így a hatóságoknak és a helyi állatorvosoknak is lépniük kell, így valamikor biztosan megvalósul az ivartalanítási akció.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?