RMDSZ-MPP egyeztetés a választásokról

Az RMDSZ és az MPP az önkormányzati választásokon együttműködésre törekednek azokon a településeken, ahol a magyarság számaránya ezt követeli, de természetesnek tartják a választás szabadságának érvényesítését minden olyan esetben, amikor az nem veszélyezteti a nemzeti érdekérvényesítést – erről állapodott meg a két szervezet vezetősége a hétvégi, Marosvásárhelyen szervezett találkozón.

A Kelemen Hunor RMDSZ elnök és Biró Zsolt, MPP-vezető közötti informális egyeztetésen leszögezték: sportszerű megmérettetésre kell törekedni, hogy ne keletkezzenek olyan sebek, melyek a választások múltával is mérgezik a helyi közösségek életét, ellehetetlenítik az együttműködés lehetőségét – áll az MPP tájékoztatójában. Megállapodtak: a tárgyalásokat folytatni kell annak érdekében, hogy minden magyarlakta település esetében a lehető legjobb megoldás születhessen. A hivatalos megbeszélésekre várhatóan még október folyamán sort kerítenek.

Az MPP elnöke leszögezte: számukra elfogadhatatlan az autonómia törvénytervezet benyújtásának halogatása, ezért arra kéri az RMDSZ-t, éljen a parlamenti jelenlét lehetőségével és mielőbb terjessze a törvényhozás elé a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetet. Az MPP nem ért egyet az RMDSZ egyes politikusai által hangoztatott állásponttal, mely szerint „ma nem időszerű autonómiáról beszélni Romániában”. Az autonómiáról mindaddig időszerű beszélni, ameddig azt meg nem valósítjuk – vélekedett Biró Zsolt, MPP-elnök.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?