Bepótol Csíkszereda a 65 évesnél idősebbek melegvíz-költségébe

Idén is támogatja Csíkszereda önkormányzata a város költségvetéséből személyenként havi 40 lejjel a 65 évet betöltött városlakók melegvíz-fogyasztását – ha az illető az önkormányzat szolgáltatására csatlakozott lakás tulajdonosa. A határozat a fűtésidényre érvényes, és idén is több mint félezer csíkit érinthet.

Egy tartózkodással és 14 támogató szavazattal fogadta el Csíkszereda városi tanácsa azt a határozatot, amellyel az önkormányzat pénzügyi segélyt folyósít a 65 évet betöltött személyeknek a városi hőenergia-szállító rendszeréből (Goscom Rt.) fogyasztott melegvíz-költsége támogatására a 2014 november 1. – 2015 március 31. időszakban.

Az ülésen egyes felszólalók „időskorúak iránti tisztelet” minősítették a kedvezményt, és akadt, aki jövedelemkorlátot – 1000 lej – javasolt volna módosító indítványként. Végül a korlát nem került be a határozatba, két ellenérv miatt: egyrészt bármilyen határt megszabnak, az afölött pár lejjel nagyobb nyugdíjasok elesnének a kedvezménytől. 

Másrészt, a jövedelem ellenőrzésének tetemes – időigényes és költséges - adminisztrációs munkáját sem vállalhatja magára a városháza minden egyes személyre.

A határozat indoklása szerint Csíkszereda az ország leghidegebb térsége, a jelenlegi törvénykezés pedig nem rendelkezik melegvíz-szolgáltatás terén semmilyen szociális kedvezményről.

Október 20-ig kérvényezhető a támogatás

A döntés nem új: tavaly is működött Csíkszeredában, mintegy 602 személy kapott havi 40 lejes „melegvíz-segélyt”. Ez a költségvetésből 86 ezer lej szociális célú folyósítást jelentett összesítve, a tavalyi fűtésidényre.

A kéréseket október 20-ig lehet letenni, az igénylőnek kötelezően tulajdonosnak kell lennie (vagy társtulajdonosnak) az érintett ingatlannál, nem lehet elmaradása a közköltségek fizetésében (büntetőkamatok szintjén se), nem lehet semminemű adóhátraléka a várossal szemben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?