A tavalyinál több beiratkozóval indítja az évet a BBTE

A tavalyi évnél jelentősen több beiratkozóval indítja az idei tanévet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, ugyanakkor húsz éves fennállását ünnepli a BBTE Német Tagozata.

Hétfőn, Kolozsváron írták alá a Német Tagozat Konzultatív Tanácsának létrehozásáról szóló egyezményt, majd sajtótájékoztatót tartottak a tanév kezdéséről.

Dr. Ioan-Aurel Pop rektor elmondta, ezekben a napokban több tízezer embert nyert, újraéledt a város. Idén 15 ezer diák iratkozott be a BBTE különböző szakjaira, ez tizenhárom százalékkal több sikeres jelentkező, mint amennyit az előző évben számláltak. A rektor rámutatott: az egyetem az ország 55 felsőoktatási intézménye közül a legátláthatóbb volt egy felmérés szerint, más listán a matematika szakja 81. lett a globális mezőnyben, ismét más felmérés kimutatta, a BBTE a második legjobb kelet-európai egyetem. Világszinten ugyanakkor az első 400. intézmény közt van a Bukaresti Egyetemmel együtt egy másik listán – jegyezte meg.

Dr. Soós Anna, a Magyar Tagozat felelős rektorhelyettese elmondta, magyar nyelven, alapképzésre 1650 diák iratkozott be, mesteri képzést 500 diáknak biztosíthatnak – a beiratkozók száma növekedett a tavalyihoz képest.

"Olyan szakokat kínálunk, amelyek érdekesek a munkaerőpiac számára, ez is az egyik oka annak, hgoy minket választottak a diákok, és hogy megmaradtak nálunk az alapképzésben résztvevők" – fejtette ki Soós kiemelve, a doktori kínálatuk is meglehetősen színes. Az Európai Unióból 197 diák jelentkezett az egyetemre, ebből pedig 105 magyarországi, akiknek jelentős része a magyar tagozatra iratkozott be.

Fontos az egyetem számára a tehetséggondozás is, mondta el a rektorhelyettes: jelenleg 24 szakkolégium működik az egyes karokon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?