A magyar felsőoktatás helyzetéről egyeztettek a diákszervezetek

November 16 és 23 között zajlik Budapesten az ELTE Vezetőképző, amelyre a határon túli egyetemek és diákszervezetek képviselőit is meghívták. Az egyhetes programsorozatra Eszéktől Beregszászig és Komáromtól Csíkszeredáig 6 régió 11 diákszervezete jelentkezett.

November 19-én, hétfőn Dr. Maruzsa Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkára fogadta a résztvevőket.

Kolozsvárról Talpas Botond, a Kolozsvári Magyar Diákszövetég (KMDSZ) elnöke és Ferencz István, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem HÖK szakosztályának elnöke vett részt.tbotond

A találkozó alkalmával megbeszélést folytattak a magyarországi felsőoktatás átszervezéséről, illetve tájékoztatták a hallgatók képviselőit arról, hogy az új felvételi ciklusban a határon túli magyar diákok államnyelvből tett érettségije egyenértékű egy nyelvvizsgával.

Szóba kerültek a támogatási és együttműködési lehetőségek is: a minisztérium anyagilag továbbra is támogatja a határon túli diákszervezetek tudományos tevékenységét.

Talpas Botond KMDSZ elnök felszólalásában kifejtette: a határon túli magyar diákok az államnyelven való tanulás többletmunkával jár, így üdvözölte azt a döntést, amely elismeri és értékeli erőfeszítéseiket. Véleménye szerint a döntés nyomán nem fog radikálisan megváltozni a Magyarországon tanuló külhoni magyar diákok száma.

Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a Kárpát-medencei felsőoktatási térben meg kell találni a határon túli magyar oktatási intézmények helyét és szerepét, mivel a kínálatuk bővülésével, a kutatásokban való részvételükkel egyre nagyobb jelentőséggel bírnak.egyetemi hallgatok

A megbeszélés folyamán együttműködési lehetőségekről, illetve konkrét programokról is beszéltek, amelyek az anyaországi és a határon túli magyar kooperációt erősítenék. Az esemény az ELTE Aktivista Csereprogram és az ELTE BTK HÖK szervezésében valósult meg.

Kimaradt?