Végrehajtóval vették át az árkosi kastély kulcsait az örökösök

Tizenkét évnyi pereskedés után végrehajtó segítségével vették át az árkosi Szentkereszty kastély kulcsait az örökösök képviselői. Ezzel az ingatlan a jogos tulajdonosai birtokába került, ám továbbra is bizonytalan a 25 évig az ingatlanban működő kulturális központ sorsa. A 2002-ben indított tulajdon-visszaigénylési eljárásban a Kovászna megyei törvényszék még 2012-ben hozott jogerős döntést.

Szentkereszty báró, kommunizmusban államosított kastélyát, a kápolnát, egy istállót illetve a kilenchektáros angolpark használati jogát a Dél-Afrikában, Spanyolországban és Portugáliában élő örökösöknek, a Jankovich-Bésán családnak ítélték. A birtokba vétel azonban csak néhány napja történt meg, ugyanis a Művelődési Minisztérium alárendeltségében működő Árkosi Kulturális Központ rendkívüli jogorvoslati kérelmekkel próbálta elodázni az ingatlan átadását, és miközben sorra veszítették el a pereket, a művelődési intézmény vezetői mereven elzárkóztak attól, hogy együttműködjenek az örökösökkel, és kiegyezzenek a bérleti szerződésben mondta el a maszol.ro-nak Kincses Előd ügyvéd.

A Jankovich-Bésán család jogi képviselője szerint végrehajtó és tanúk jelenlétében vették át az ingatlant. Az árkosi Kulturális Központ igazgatója Kopacz Attila közölte: a végrehajtói eljárás következtében kiürítette az épületet, de a jegyzőkönyvet nem írta alá, mivel erre nincs felhatalmazva az intézményt működtető Művelődési Minisztériumtól. Kopacz Attila szerint mindent leszereltek, a központ leltárában szereplő tárgyakat a kastélyparkban utólag megépített, a visszaszolgáltatás tárgyát nem képező istállókban raktározták el, illetve helyükön hagyták a kastélyparkban lévő térplasztikákat, amelyek az állam tulajdonát képezik.

A kulturális központ irodáját egy egyesület székhelyén rendezték be, a kastélyban lévő zongorát pedig a sepsiszentgyörgyi Evangélikus templom fogadta be, ahol folytatják a koncertsorozatot. Kopacz szerint az állam 3,4 millió eurót költött 1968 és 2012 között az árkosi kastélyra, ez a befektetés nélkül az épület mára romhalmaz lenne. Véleménye szerint a tulajdonjogi helyzet továbbra is tisztázatlan, hiszen az örökösök a kastély, a kápolnát és istállót kapták vissza, de a területet nem.

Kincses Előd ügyvéd lapunknak rámutatott, a visszaszolgáltatási törvény értelmében külföldi állampolgárok földterületet nem kaphatnak vissza, csak használati jogot szerezhetnek fölötte. Mint mondta: emiatt egy ideig együttélésre vannak ítélve a kulturális központtal, amelynek bejárási joga van a területre. Ami a kastély további sorsát illeti az ügyvéd úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a Jankovich-Bésán család mindeddig csak arról döntött, hogy nem adják el visszaszerzett tulajdonukat. Jelenleg még egy per van folyamatban, amelyben az örökösök három évre visszamenőleg bérleti díjat igényelnek a Művelődési Minisztériumtól.

Megmentenék a kastélyt a kultúra számára

Az Árkosi Kulturális Központ kilakoltatásának hírére az elmúlt hónapokban mintegy 1200 személy írta alá azt az online petíciót, amelyben arra kérik a román államot, mentse meg az Árkosi Művelődési Központot, miután az intézménynek otthont adó Szentkereszty-kastélyt visszaszolgáltatták az egykori tulajdonos örököseinek. Az aláírók a petícióban úgy fogalmaznak: nem vonják kétségbe a tulajdonjog és annak gyakorlásának elvét, de az állam kötelessége, hogy megoldást találjon a polgárok kultúrához való jogának biztosítására. Felszólítják a hatóságokat, hogy helyezzék biztonságba a kilakoltatással fenyegetett intézmény javait.

A támogatók többsége azt szorgalmazza, hogy az új tulajdonosok és az intézményt fenntartó művelődési minisztérium egyezzenek meg, és tartsák meg az épület rendeltetését. Az aláírók között van többek között Răzvan Theodorescu akadémikus, Ion Caramitru és Mihai Mălaimare színész, Radu Afrim rendező, Radu Macrinici dramaturg, Felicia Filip szopránénekes, Gheorghe Zamfir pánsípos, illetve Szőcs Géza, György Attila és Farkas Wellmann Endre költők, Szebeni Zsuzsanna, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet határon túli referense, illetve Makkai Péter árkosi református lelkész is.

Ennek kapcsán Kincses Előd ügyvéd érdeklődésünkre elmondta: az általa képviselt örökösök hajlandóak lettek volna megegyezni abban, hogy a kastélyt bérbe adják a kulturális központ számára, de sem az intézményvezető Kopacz Attila, sem a Művelődési Minisztérium részéről nem volt erre hajlandóság, mereven elzárkóztak, nem vették figyelembe a petíciót aláíró 1200 ember kérését, hogy továbbra is fenntartsák az árkosi központot.

Az árkosi udvarházat báró Szentkereszty Zsigmond és felesége, Haller Anna grófnő az 1870-es években bővítette kastéllyá, majd a 19. század végén Szentkereszty Béla, Háromszék vármegye főispánja alakította ki jelenlegi formáját. Az államosítás után árvaház, mezőgépészeti iskola, termelőszövetkezet és agronómusház is működött benne, majd 1982-ben a Román Kommunista Párt vadászkastélyt rendezett be Nicolae Ceaușescu diktátor számára. A rendszerváltozás után, 1990-ben a művelődési minisztérium alárendeltségébe tartozó Árkosi Kulturális Központ kapott helyet a kastélyban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?