Bemutatta választási programját Barabás Miklós

Bemutatta programját Barabás Miklós, a marosvásárhelyi előválasztáson megméretkező civil aktivista, aki a „Közösségvédelem másként” mottóját választotta programja meghatározására.

A történelemtanárként tevékenykedő Barabás, a kétnyelvű utcanévtáblák és iskolai feliratok egyik harcosa, a Civil Elkötelezettség Mozgalom keretében is tevékenykedik. Péntek délelőtti programismertetőjén arról beszélt, hogy az egész lakossághoz kell szóljon az, aki a város polgármesteri székéért indul. Ugyanakkor azzal a közösséggel is foglalkoznia kell, amely kiszorult a döntéshozatalból, az anyanyelv-használata is egyre hátrább szorul, ugyanakkor a román közösségnél jóval nagyobb megélhetési gondokkal is küszködik.

Barabás Miklós pedagógusként gyakran kérdezi tanítványait a jövőt érintő elképzeléseikről és megdöbbenve veszi tudomásul, hogy a fiatalok közül ma már a többség az elvándorlást, vagy a külföldi munkavállalást helöli meg. A családtagok közül legalább egy személy külföldön dolgozik, nem ritka, amikor mindkét szülő, aminek egyenes következménye, hogy rövid időn belül, az egész család külföldön telepedik le. Ennek megállítására, a helyzet megfordításáre egy jól kidolgozott stratégiára van szükség , különben eltűnik a marosvásárhelyi magyar közösség – figyelmeztetett Barabás.

A pogramjában a civil aktivista kitért a kétnyelvűségre, arra, hogy a város valóban legyen multikulturális, vagyis a magyar közösségnek is láthatóvá kell válnia, az utcnaveknek, a főtéren a különböző megnevezéseknek is tükröznie kell azt, hogy nem csak románok, de magyarok is élnek Marosvásárhelyen. A közigazgatásban, a döntéshozó intézményekben is valódi kétnyelvűség szükséges. A munkahely-kérdésre, az innovációra, az oktatásra, tömegközlekedésre, zöldövezetekre, sportra, szociális kérdésekre is kitér a program, ahogy a gazdasági fellendülést, a kistermelők támogatását is magába foglalja.

A kampányról, programjának népszerűsítéséről szólva, Barabás a Maszolnak elmondta, a sajtó jóvoltából és a Facebookon kampányol elsősorban, illetve azokat a személyeket mozgósítja, akik aláírásukkal támogatták, hogy jelöltként indulhasson az előválasztáson. Óriásplakátot nem tervez, mert mint mondja, nem párt áll a háta mögött, hanem egy civil szervezet, amelynek szűkösek az anyagi keretei. A választópolgárokat arra biztatja, hogy regisztráljanak, hogy résztvehessenek az előválasztáson, kifejthessék véleményüket, hogy ki lenne a legmegfelelőbb magyar jelölt a jövő évi helyhatósági választásokon.

Kapcsolódók

Kimaradt?