120 tonna mérgező importgyümölcs Törökországból

A Törökországból érkező import gyümölcsszállítmányokat fokozott ellenőrzésnek vetik alá, miután a az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) és a mezőgazdasági minisztérium 120 tonna, a megengedettnél magasabb vegyszertartalmú grapefruit szállítmányt foglalt le és semmisített meg – nyilatkozta kedden Daniel Constantin, a mezőgazdasági tárca vezetője.grapefruit-piros

Hozzátette: a gyümölcsökben fellelt imazalil növényvédő, pontosabban gombaölőszer meghaladta az európai normákat, az ilyen kezelt termékek fogyasztása káros lehet az állatokra és az emberi szervezetre.

A sajtó érdeklődésére válaszolva, miszerint Törökország ezáltal gyanús importőrré válik, a miniszter elmondta: „már azzá is vált". „Mostantól kezdve alaposabban megvizsgáljuk majd a Törökországból érkező termékeket"– részletezte Daniel Constantin.

Rámutatott: a gyümölcsökben talált vegyszermaradványok megkérdőjelezik a török hatóságok munkájának a hatékonyságát úgy a termelők, mind a exporta előállított termékeket átvizsgáló illetékesek szintjén.

Az imazalil nevű növényvédőszerrel főleg szüret után kezelik a déligyümölcsöket,  túlzott mennyiségben egyaránt káros az emberi és állati szervezetre.

Kimaradt?