Az informatika lehet Székelyföld egyik kitörési pontja

Székelyföldön erősödik az informatikai, telekommunikációs és innovációs ágazat. Szakemberek szerint ez lehet a térség egyik kitörési pontja. Néhány évvel ezelőtt a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamarán belül megalakult az IT szakosztály illetve Hargita megyében megalakították a térség informatikai vállalkozóit tömörítő IT Plusz Klasztert, amelyek idén harmadik alkalommal szervezik a Székelyföldi IT&C és Innovációs Konferenciát szeptember 24 és 25-e között a bálványosi Grand Hotelben.

Újszerű bemutatkozási lehetőség

Bihari Béla a háromszéki kereskedelmi kamara informatikai szakosztályának elnöke szerint mintegy 50 hazai és külföldi előadót hívtak meg és legalább kétszáz résztvevőre – vállalkozóra és programozóra – számítanak. Az esemény bővebb programja megtekinthető a www.ccicov.com és a www.itpluscluster.ro honlapokon.

A kétnapos konferencia témái között kiemelt helyen szerepel az oktatás és utánpótlás nevelés, ezért bemutatnak egy Magyarországon kidolgozott módszert, amellyel gyorsított eljárással képeznek szoftver fejlesztőket. Emellett önkormányzati vezetők részvételére is számítanak, ugyanis ismertetik az e-közigazgatás, e-egészségügyi valamint a e-mezőgazdasági projekteket, amelyek révén digitalizálhatóak ezek a területek így csökkentve a bürokráciát.

Bihari Béla szerint újszerű bemutatkozási lehetőséget szerveznek a székelyföldi informatikai vállalkozók számára. A „Beszállsz a liftbe” nevű esemény lényege, hogy mindenki meghívja üzleti partnereit és egy teremben állnak a meghívottak, egyszer megszakítják a zenét, reflektorfény irányul valamelyik vállalkozóra, aki legtöbb öt perc alatt kell bemutassa cégét, azután újra elindul a zene.

Emellett lesz egy „Csajok az IT-ben” szekció is, amelynek keretében a női vállalkozók és programozók beszélnek magukról. Ugyanakkor a konferencián szó esik a kapcsolati hálók kiépítéséről, a legújabb szakmai trendekről, bemutatnak sikeresen működő innovatív modelleket, de üzleti kapcsolatok kialakítására is jó esély mutatkozik.

Az IT Plusz Klaszter ügyvezetője, Szabó Károly szerint jelenleg 29 tagjuk van, ezek a vállalkozások 350 alkalmazottat foglalkoztatnak, 23 millió euró évi forgalmat valósítanak meg. A térségben mintegy 200 cég tevékenykedik az informatika vagy telekommunikáció területén, de 40-re tehető a „látható” vállalkozások száma, mondta a klaszter ügyvezetője.

Hozzátette: ma már egyre gyakrabban fordul elő, hogy külföldről, hazai nagyvárosokból térnek haza Székelyföldre informatikai szakemberek. Ezt még nem lehet jelenségnek nevezni, de biztató kezdet, hiszen Háromszéken, Hargita megyében is a bukarestihez hasonló fizetéseket tudnak kínálni szakemberek számára, illetve a családi, baráti kötődések és az azonos értékrend is hazavonzza a fiatalokat.

Bihari Béla hozzátette: az elmúlt években kialakult az együttműködés a térség informatikai és telekommunikációs vállalkozásai között, mára már ismerik egymást, kialakult egy bizalmi viszony is, ezért ha egy munkát nem tudnak bevállalni, ajánlanak maguk helyett más céget a térségből.

Sepsiszentgyörgy lehet Románia startup-központja

„Startup Szentgyörgy” nevű program életbe ültetésén dolgozik a háromszéki megyeszékhely önkormányzata és a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara IT szakosztálya. Bihari Béla a kamara informatikai szakosztályának elnöke elmondta: a tervezés fázisában lévő projekt célja, hogy innovatív vállalkozásokat vonzzanak Sepsiszentgyörgyre, megfinanszírozzák azok indulását, biztosítsák a szállást és étkezést, amiért cserébe fél év alatt Sepsiszentgyörgyön kell megvalósítani a kiválasztott startup vállalkozásokat.

A szakember szerint ezáltal magas szakmai hozzáadott értékű munkahelyek jönnének létre Háromszéken. A sepsiszentgyörgyi kezdeményezés a már jól működő startupchile.org mintájára jönne létre, mondta Bihari Béla, aki szerint jelenleg felmérik a helyi adottságokat, megszólítják a lehetséges helyi szereplőket, tájékoztatják a helyi vállalkozókat és a befektetőket, kidolgozzák a program életbe ültetésének akciótervét, majd következik, hogy elindítsák a startup inkubációt.

Kapcsolódók

Kimaradt?