Évadnyitó a MÚRE-klubban

A Magyar Újságírók Romániai Egyesületének Maros megyei klubjának őszi évadnyitójára gyűlt össze a marosvásárhelyi újságírók kisebb csapata kedd este a G-caféban.

Ebből az alkalomból személyesen vette át Ágoston Hugó, a MÚRE 1997-1999 közötti elnöke Gáspár Sándortól, a Maros megyei szervezet elnökétől azt az emlékplakettet, amelyet az újságíró egyesület fennállásának 25. évfordulóján, a Csíkszeredában szervezett ünnepi ülésen adományoztak az egykori elnököknek. Ágoston Hugó, lapunk főmunkatársa úgy fogalmazott, hogy szerencsés körülmények között dolgozhatott együtt Gáspár Sándorral, illetve Simó Ágnessel, a MÚRE akkori titkárával/mindenesével, az újságíró szervezet demokratikusan működött, ahogyan a pályázat-elbíráló bizottság is. Az akkor született együttműködési egyezmény a MÚRE és a MÚOSZ között távlatosnak bizonyult, azóta ítélik oda nem csak magyarországi újságíróknak is a szakmai elismerést jelentő Aranytollat, amelyet többek közt Tomcsányi Mária, Gálfalvi Zsolt, Makkai János vehetett át eddig. „Én Szepessy Györgytől vettem át a magam Aranytollát” – tette hozzá Ágoston Hugó, áttérve ezzel a klubrendezvény második témájára, a Pressing újságíró-focicsapat tevékenységének ismertetésére, értékelésére.

A négy évvel ezelőtt alakult focicsapat tagjai között az írott és elektronikus média munkatársai egyaránt jelen vannak, a fiatalabbaktól az idősebbekig egyaránt. Saját indulóval is büszkélkedhetnek, amelyet kedd este be is mutattak a jelenlevőknek. A csapatinduló szövegét Bögözi Attila szerezte, zenéjét Nyilas Szabolcs, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia munkatársa. A hangszerelés az Autostop MS együttes munkája, az utómunkálatokat Kádár Zoltán rádiószerkesztő végezte. Évente 30-40 meccset játszik a csapat, mindig más-más kihívóval szemben. Például önkormányzatok focicsapataival mérkőztek meg több alkalommal is, ahogy a filharmónia zenészeivel, a színház csapatával, a Maros Művészegyüttes táncosaival, az Erdély Televízió csapatával, az ASA női első, illetve második focicsapatával, a szászrégeni női focicsapattal, és nem utolsósorban Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának a csapatával.

Legutóbb, egy napon a magyar-román mérkőzéssel, Budapesten mérkőztek meg a magyar sportújságírók focicsapatával, amelyről tudósítás is jelent meg a másnapi Nemzeti Sportban. A jeles eseményt némiképp beárnyékolta az, hogy a román újságírók focicsapata is meghívást kapott Budapestre, ám az számos feltételt szabott a vendéglátóknak. Többek közt azt kérték, hogy a magyar sportújságírók focicsapata hivatalosan, csak a román újságírókkal mérkőzzön meg, csak velük fotóztassa magát, kupát csak e mérkőzés győztese kaphasson. Ha még akarnak, van kedvük, akkor a romániai magyar újságírókkal is játszatnak, de azt nem hivatalosan. Mindebbe a magyar sportújságírók nem egyeztek bele, ezért a románok kimaradtak a játékból. A Pressing csapat vereséget szenvedett Budapesten, de nem ezt nem élték meg túl nagy drámának. Az ellenfél csapatában ugyanis néhányan a Fradi volt játékosai közül is pályára léptek. Valamikor tervezik a visszavágót, amelyre Marosvásárhelyen kerülne sor – mondta a Maszolnak Szucher Ervin csapatkapitány.

Kimaradt?