Megnyitották a talált tárgyak virtuális irodáját Romániában

Kulcstól égszerekig, laptopig és akár házi kedvencekig mindent megtalálhatnak majd az online talált tárgyak irodájában azok, akik javaikat a szolgáltatást biztosító cég megfelelő címkével látják el. A megjelölt tárgyak egyedi kódot kapnak és bekerülnek egy nemzetközi adatbázisba.

A szolgáltatás kedden vált elérhetővé a romániaiak számára. A program már négy országban működik, eddigi tapasztalatok alapján 90 százalékban sikerült visszajuttatni a tulajdonosokhoz az elveszített értékeket.honlap

A rendszerbe bejegyzett, gazdájuk által elveszített tárgyakat a tulajdonosok úgy szerezhetik vissza, ha a megtaláló a beírja a virtuális iroda honlapján (itt) a tárgy kódját. A visszaszolgáltató a tulajdonos által kijelölt jutalomban részesülhet.

Gabriel Oprea a projekt menedzsere elmondta: honlapjukon 5 lejért megvásárolható a kódot tartalmazó jelzés amely öntapadós matrica, címke vagy kulcstartó formájában kapható, ezeket bármilyen elektronikus gadget-ekre, kulcsokra, bőröndökre, táskákra, pénztárcákra, személyazonossági iratokra, órákra, ékszerekre, de akár háziállatokra is rá lehet illeszteni.

Oprea kifejtette: a rendszer Németországban, Svájcban, Ausztriában és Olaszországban már működik, a program nyomán kevesebb az utcai lopás, és a kóddal ellátott tárgyak arra is ösztönzik a megtalálókat, hogy visszaszolgáltassák azokat. A virtuális iroda nemzetközi lefedettsége miatt olyan tárgyakra is rá lehet lelni, amelyeket gazdáik külföldön veszítettek el, mert a program nemcsak a bekapcsolódó országok területén, hanem bárhol a világon működik.

Az online talált tárgyak irodája által kiadott, a kódot tartalmazó jelzéseken a "bring me back" (vigyél vissza) felirat olvasható, illetve egy rövid angol nyelvű szöveg, amely a visszaszolgáltatás módjáról tájékoztat.honlap2

„A virtuális iroda a korábban működő hagyományos talált tárgyak irodáit hivatott helyettesíteni, amelyeket az utóbbi években többnyire bezártak" - részletezte Oprea.

A programhoz csatlakozó tulajdonosoknak, illetve a megtalálóknak nem kell kötelezően felfedniük azonosságukat. A rendszert Németországban alakították ki, és itt is vezették be először.

Az online talált tárgyak irodája által közölt adatok szerint Európában 34 percenként elveszítenek egy notebookot, 35 másodpercenként valaki elveszti az autója vagy lakása kulcsát, 15 másodpercenként pedig egy-egy csomagot veszítenek el.

Kimaradt?