Kelemen Hunor: az oktatásban következetességre van szükség

Az oktatás következetességének a szükségességéről beszélt Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke vasárnap a Bihar megyei Margittán, a Horváth János Gimnázium tanévnyitóján.

Kelemen Hunor elmondta, az oktatási rendszernek - a jó szülőhöz hasonlóan - következetesnek kell lennie. "Ez nemcsak tervezhetőséget jelent, hanem biztonságot is ad, kiszámíthatóvá teszi az iskolát tanárnak, szülőnek és diáknak" - idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele. 

Az RMDSZ elnöke azt is elmondta, az oktatás nem csupán fontos, hanem létkérdés a szövetség számára. "Aki biztos jövőt szeretne a társadalomnak, az országnak és a közösségnek, annak az oktatás ügyénél nincs fontosabb" - jelentette ki. Megjegyezte, ezért is kezdeményezte egy pártközi megállapodás megkötését arról, hogy évről-évre a nemzeti össztermék több mint hat százalékát fordítják oktatásra. Hozzátette, az alapelvek rögzítése biztosíthatná, hogy nem változtat irányt ciklikusan a romániai oktatáspolitika, és nem kelt folyamatosan bizonytalanságot a pedagógusok, a szülők és a gyermekek életében. 

Kelemen Hunor arra is emlékeztetett, hogy Romániában nem mindenütt alkalmazzák az oktatási törvény kisebbségi vonatkozású előírásait. Példaként a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemet (MOGYE) említette, amelyen a tanintézet román vezetése az egyetemi autonómiára hivatkozva nem biztosítja a magyar tagozat önállóságát, és a magyar nyelvű oktatás elsorvasztását eredményező intézkedéseket hoz.

A négy évvel ezelőtt létesített margittai Horváth János Gimnázium tanévnyitó ünnepségén az iskola új épületét is felavatták, melyben a felső tagozatos diákok tantermeit alakították ki. 

Hétfőn kezdődik a 2015-2016-os tanév. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) szervezésében szombaton a kolozsvári Farkas utcai református templomban tartottak országos tanévnyitót az erdélyi magyar iskolák képviselői.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?