Így oldaná meg Soós Zoltán a marosvásárhelyi magyar oktatás kérdését

A marosvásárhelyi magyar oktatás legnagyobb problémája, hogy szinte minden iskolában kisebbségben (40 százalék alatt) vannak a magyar osztályok. Az átcsoportosítással könnyen orvosolható lenne a helyzet, véli Soós Zoltán, az RDMSZ polgármesterjelöltje.

 „Ahhoz, hogy a magyar oktatás Marosvásárhelyen jól működjön, létre kell hozni egy olyan egészséges nyelvi környezetet, ahol a magyar diákok az adott intézményen belül, többségben vannak. Ez könnyen megoldható, hiszen a negyedekben több egymáshoz viszonylag közel épített általános iskola van. Az osztályokat pedig át lehetne csoportosítani. Így lehet kialakítani, többségében román és magyar nyelvű iskolákat. Utóbbiakban magyar iskolaszéket lehet létrehozni, magyar igazgatót lehet kinevezni, az iskolákat magyar személyiségekről elnevezni” - írta pénteki közleményében Soós.

A politikus emlékeztetett: az iskolahálózat kialakítása a városi tanácstól függ, a döntések végrehajtása pedig a polgármestertől. Leszögezte: nem fogják kisajátítani az iskolákat. „Nem veszünk el senkitől semmit, csak esélyt adunk a magyar oktatásnak. Ehhez kell az átcsoportosítás” – fogalmazott.

Soós szerint hasonló a helyzet a szakoktatás terén is. A magyar diákok rossz hírnevű szakiskolák felé kényszerülnek, mivel más lehetőségük nincsen. A meglévő román szakiskolák nagy kampuszokkal rendelkeznek, melyek szinte teljese üresen állnak. Itt is az átcsoportosítás a megoldás – szögezte le.

Javaslata szerint amagyar osztályokat át lehet vinni egy jelenleg üres kampuszba, a román osztályokat pedig egy másikba. Magyar szakoktatás indítása csak akkor lehetséges, ha magyar vezetősége van a szakiskolának, mert új osztály indításakor mindig az iskolaszék hozza meg a beiskolázási tervet. „Ahol pedig román többség van, ott nem szokták a magyar nyelvű szakoktatást javasolni. Nem érdekük. Ezekből minket magyarokat kihagynak”- hangsúlyozta Soós.

Statisztikák szerint Marosvásárhelyen óriási igény lenne a pénzügyi, adminisztrációs, könyvelői, közigazgatással kapcsolatos szakokra, és agrármérnöki végzettségre. Ezeket jelenleg kizárólag románul lehet tanulni, elemben nagyon sok magyar diáknak biztos megélhetést jelentene. Az elméleti líceumok a törvény értelmében pedig, nem indíthatnak szakosztályt. Új oktatási intézményeket építeni pedig értelmetlen, ha átcsoportosítással megoldható a helyzet, fogalmazott Soós Zoltán, az RMDSZ polgármesterjelöltje az előválasztásokra.

Kapcsolódók

Kimaradt?