Központosítaná a kormány a kórházak anyagbeszerzését

Egységesítené a kormány a kórházak anyagbeszerzését, mivel különböző intézmények ugyanazokért a termékekért akár tízszeres árkülönbségekkel fizetnek. Erről kormányhatározat-tervezet készült.

Az egészségügyi minisztérium az önkormányzati, illetve a saját alárendeltségébe tartozó kórházak számára is megvásárolná a működésükhöz szükséges anyagokat. A vonatkozó kormányhatározat-tervezet tehát centralizálná a beszerzést. Elképzelések szerint a központi intézmény, ez esetben az egészségügyi minisztérium kötné meg a keretszerződéseket a kórházak nevében.

Jelenleg valamennyi kórház és ággyal rendelkező egészségügyi központ egyénileg, saját igényei szerint vásárol gyógyszereket és más, egészségügyi kezelésre használt cikkeket, felszereléseket, berendezéseket, különböző szolgáltatásokat és az egészségügyi rendszerben használt gépkocsik üzemeltetéséhez szükséges üzemanyagot.spitalul judetean

A tervezet kezdeményezői szerint a jelenlegi körülmények között a megvásárolt cikkek ára intézményenként olyan esetekben is változik, amikor egyes intézmények más kórházakkal azonos gyártótól vagy forgalmazótól vásárolnak.

Gazdaságosabb módszer, állandó minőség

Az egységes szerződésekkel a beszerzés során pénzt is lehet majd spórolni, ugyanis a minisztérium nagy mennyiségben vásárolna, így kedvezőbbek volnának az árak, ez a módszer pedig jóval gazdaságosabb, mint az intézmények kisebb vásárlásai – állítják a tervezet szerzői. A centralizált beszerzéssel ugyanakkor a termékek minőségét is szeretnék állandósítani.

A határozatterveztet szerint az egészségügyi minisztérium által megvásárolt cikkeket csak 2013 második felében lehetne szállítani, figyelembe véve a nagy árumennyiséget, a vonatkozó műszaki előírásokat és beszerzési procedúrákhoz szükséges időt.

A kormányhatározat elfogadása esetén, ezt követően 10 napon belül kiírják a minisztérium egységes alkalmazási normáit. A tervezet december 19-ig van közvitán.

Kimaradt?