Kinek áll a zászló Sepsiszentgyörgyön?

Nem lesz román zászló a sepsiszentgyörgyi városháza tornyán, a lobogót a törvény által megszabott helyen, vagyis a polgármesteri hivatal homlokzatán helyezik el. A városháza tornyára korábban kihelyezett zászlót tavaly vonták be, miután elkezdődött az épület felújítása. A munkálatok már a végéhez közelednek, a toronyra pedig egy villámhárítóként szolgáló csúcsdíszt helyeztek.

A román Háborús Veteránok és Tisztek Egyesülete korábban beadványban fordult az önkormányzathoz, hogy Sepsiszentgyörgy „horthysta-fasiszta megszállás” aluli felszabadításának 71-ik évfordulójára, szeptember 8-ra helyezze vissza a román zászlót a városháza tornyára. Rámutatnak, hogy ez a lobogó számukra „szent szimbólum”, amely Románia újraegyesítését jelképezi, hiszen azt a várost felszabadító katonák tűzték ki a toronyra 71 évvel ezelőtt.

Az önkormányzat válaszlevelében rámutat: támogatják a kedden sorra kerülő katonai ünnepséget, de műszaki okok miatt nincs lehetőség a lobogó kihelyezésére. Az indoklás szerint a városháza tornyára kihelyezett csúcsdísz a villámhárító szerepét tölti be, ezért annak az épület központi részén a legmagasabb pontja fölött két méternyire kell elhelyezkednie.

Az önkormányzat levelében rámutat, hogy a polgármesteri hivatal épületének felújítása még nem fejeződött be, még nem vették át a kivitelezőtől, ennek ellenére kitűzik a román zászlót az épület homlokzatára. Ugyanakkor azt javasolják a háborús veteránok egyesületének, hogy a zászló számára keressenek alkalmasabb középületet, például a prefektúrát vagy a megyei tanács épületét.

Már Albert Álmos levette

A városháza tornyán lévő zászló nem először képezi vita tárgyát Sepsiszentgyörgyön. 2002-ben a város korábbi polgármestere, Albert Álmos egy akkori kormányrendeletre hivatkozva, levetette a román nemzeti lobogót a városháza tornyáról, helyén hagyta a bejárat fölött található mindkét másik zászlót.

Emiatt a prefektúra 50 millió régi lejre bírságolta, illetve még egyszer ekkora összegű bírságot rótt ki a városháza hivatalos irataiban használt magyar helységnévhasználat miatt.

Albert Álmos a hazai bírságokon kereste igazát, de miután két ízben is elmarasztalták, 2003-ban a jegyzőkönyvet megóvta a strasbourgi bíróságon, amely 2010-ben hozott ítéletében az egykori elöljárónak adott igazat, és a büntetés összegének visszafizetésére és kártérítés kifizetésére kötelezte a román államot. Albert Álmos többek közt azzal védekezett, a kormányrendelet nem írja elő, hogy a zászlót a toronyra is ki kellene tűzni.

A Kovászna megyei prefektúra és a sepsiszentgyörgyi katonai helyőrség kedden délben katonai parádéval és ortodox istentisztelettel emlékezik meg arra, hogy 1944 szeptember 8-án, a városba bevonuló román csapatok a városháza tornyára kitűzték a román zászlót. Sepsiszentgyörgy volt az első észak-erdélyi város, amelyikbe 1944-ben bevonult a román hadsereg. Néhány évvel ezelőtt a Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma azt kezdeményezte, hogy a sepsiszentgyörgyi városháza tornyán lévő román lobogót minősítsék a román nép történelmi emlékének.

 

Kimaradt?