Pluszmunkát ad a fűtésszezon a tűzoltóknak

A fűtésszezon beálltával, a tűzoltóknak is több a dolga. Öt magánház és egy markológép oltásához riasztották az elmúlt hétvégén a Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelet tűzoltóit. Mind az öt magánház esetében a fűtésre használt eszközök, illetve ezek járulékainak a meghibásodása okozta a tüzet.

Hétvégi tűzesetek

Pénteken este Maroshévízen kigyúlt egy magánlakás, a tüzet az átforrósodott kémény okozta, amelytől begyullatd a kályha körüli faanyag. Tíz négyzetméteren kiégett a háztető, megrongálódott a mennyezet, valamint a külső fal egy része. Mintegy 1000 lej értékű kár keletkezett, a tűzoltóknak 30 ezer lej értékű javakat sikerült megmenteniük.

Szombaton Farkaslakán szintén egy magánház gyulladt ki. A tűzoltókat reggel nyolc óra körül riasztották. Egy ház tetőszerkezetének azon része lángolt, ahol a fűtést ellátó hőközpont működött. A tűz, amely körülbelül 25 ezer lejes kárt okozott, vélhetően egy rövidzárlat miatt keletkezett.

Ugyanaznap este éjfél előtt néhány perccel Marosfőről is kérték a tűzoltóság segítségét, szintén egy kigyulladt magánlakás miatt. Mire a tűzoltók a helyszínre érkeztek az ingatlan hetven százaléka lángokban állt és a tűz már a szomszédos épületeket veszélyeztette. A helyszínre két autóval kiszálló gyergyói tűzoltókat tíz helybéli is segítette, azonban a lángok így is több mint 30 ezer lejes kárt okoztak. A tüzet ebben az esetben valószínűleg egy, a kéményből kipattanó szikra okozhatta.

Vasárnap Csíkrákoson egy magánházban tűz ütött ki, ezt este hét óra körül sikerült eloltaniuk a csíkszeredai tűzoltóknak, akik két autóval érkeztek a helyszínre. A tüzet a túlforrósodott kémény okozta.tuz2

Vasárnap este fél hatkor egy markológép gyulladt ki a csíkszeredai Hargita utcában. A tűzoltók helyszínre érkezéséig a haszongép hetven százalékban kiégett. A tüzet a markológép elektromos rendszerében keletkezett rövidzárlat okozta. A keletkezett kár eléri az 50 ezer lejt.

Néhány órával később, szintén Csíkszeredában, a Taploca utcában gyulladt ki egy magánház. Az oltáshoz két rohamautóra volt szükség: a ház tetőszerkezete égett, ezzel a két órán keresztül küzdöttek a tűzoltók, míg sikerült eloltaniuk. A tüzet ez alkalommal is a túlforrósodott kémény okozta.

A szakemberek tanácsai

A Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelet szerint, a fűtési szezon beköszöntével gyakorivá válnak az olyan tűzesetek, amelyekben a lakóházak vlnak a lángok martalékává. Az esetek nagy részét a nem megfelelően felszerelt, vagy meghibásodott fűtési rendszerek okozzák. Ezért arra hívják fel a figyelmet, hogy használat előtt a tulajdonosok győződjenek meg a fűtőalkalmasságok hibátlan működéséről, szakemberrel is ellenőriztessék azokat.

Ha valaki kályhát használ, győződjön meg arról, hogy a kályha és a fal, illetve a gyúlékony anyagok közötti távolság minimum hetven centiméter. Továbbá arra kérik a vaskályhákkal fűtőket, hogy a kályha és a padló közé helyezzenek egy minimum 0,5 centiméter vastag azbeszt réteget, amely nagyobb a kályha alapterületénél. Ha az épület fából van, célszerű betartani az 1,25 métert a kályha és a fal között.

A kéményt lehetőleg a fűtésszezon beállta előtt évente kell ellenőriztetni, hogy nincs-e rajta repedés vagy törés. Hargita Megyei Sürgősségi Felügyelet szakemberei szerint a legfontosabb: soha ne hagyjunk kályhát vagy kandallót felügyelet nélkül.

Kimaradt?