Arafat: tavasszal terjesztjük be az egészségügyi törvényt

Legkorábban jövő év február-márciusában terjeszthetik a parlament elé az új egészségügyi törvényt, a jogszabályról egyelőre az Európai Unió szakértőivel egyeztet a minisztérium – közölte vasárnap egy televíziós műsorban Raed Arafat egészségügyi miniszter. Tájékoztatása szerint elsősorban a biztosítási rendszerrel és a kórházak működtetésével kapcsolatban várnak uniós segítségre.

Gondot jelent a költségvetés

A miniszter elmondta: az egészségügyi rendszer költségvetése jövőre az ideihez hasonló összegű lesz, az állam a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékát fordítja erre a szakterületre, ám ez az arány továbbra is jóval az uniós átlag alatt van. Az Európai Unióban az egészségügyre a GDP-jük közel 8 százalékát fordítják a tagállamok.Raed-Arafat

Újságírói kérdésre válaszolva Arafat azt mondta: meglehet, hogy emelnek az egészségügyi hozzájáruláson. Úgy vélekedett: a hozzájárulás mértékét a bruttó jövedelem 6-7 százalékában kellene megállapítani. „Egyénenként nem volna különösen megterhelő az emelés, de a rendszer számára néhány millió eurós pluszt jelentene" – fogalmazott Arafat. Rámutatott: az orvosok bérezésére is megoldási lehetőségeket kínálna az új törvény, ezt a korházak magasabb fokú önállósodása jelentené.

A miniszter az egészségügyi rendszer informatizálásáról és az egészségügyi kártyáról elmondta: ezeket a rendszereket az EU valamennyi országában bevezették már, előbb kísérleti, majd kötelező jelleggel.korhazi

Arafat nem akar miniszter lenni az új kormányban, mert ez politikai tisztség. „Azért vállaltam el most a posztot, mert rendkívüli helyzet volt. Ha maradok, miniszterként mereven és rugalmatlanul kezelnék bizonyos kérdéseket, ezért a szakmai oldalt részesítem előnyben, inkább választanám a helyettes államtitkári tisztséget” – fogalmazott Arafat. Hozzátette: a miniszteri  posztot politikusnak kell elvállalnia hosszú időre. Hozzátette: miniszterek állandó cseréje nagyon rossz hatással van az egészségügyi rendszerre.

Kimaradt?