„Késéssel figyelt fel a kormány az Azomureș jelentette veszélyre”

Kifogásolja Soós Zoltán városi tanácsos, az RMDSZ polgármesterjelöltje, hogy csütörtöki marosvásárhelyi látogatásakor Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter csak az Azomureș vegyi üzem vezetőségével tárgyalt, a környék lakóinak, a témában illetékes civil szervezeteknek az álláspontját nem hallgatta meg az üzem légszennyezésével kapcsolatban.

Pénteki közleményében a politikus megállapította: sok időbe tellett, míg végre a kormány is felfigyelt arra az óriási veszélyre, amelyet a vegyikombinát puszta léte jelent a térségben. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a  minisztert nem tudták naprakészen tájékoztatni a légszennyezés mértékéről, miután a levegő-monitoring berendezés továbbra sem működik.

Soós Zoltán felidézte: 11 éve kis híján katasztrófát előidéző légi szerencsétlenség történt Marosvásárhely mellett. 2004. augusztus 26-án a román légierő két vadászgépe gyakorlatozás közben összeütközött a levegőben, és a vegyi kombinát közelében lezuhant. A szerencsétlenség emléke ma is borzongással tölti el a környék lakóit.

Emlékeztetett arra is, hogy nm volt ember Marosvásárhelyen, aki ne rémült volna meg idén július közepén, az Azomureșnél történt áramkimaradás hírére, hiszen a hirtelen keletkező túlnyomás miatt akár fel is robbanhatott volna a vegyi üzem, ami beláthatatlan következményekkel járt volna a város és a vele szomszédos települések lakóira nézve.

„Bízom benne, hogy az RMDSZ-nek az Azomuressel kapcsolatos népszavazási kezdeményezése nyomatékosítja majd azt az álláspontot, amelynek a város közössége egyre erőteljesebben ad hangot” – fogalmaz közleményében Soós Zoltán.

Nem fogják meghosszabbítani a marosvásárhelyi kombinát működési engedélyét, ha a vállalat nem felel meg az EU-s környezetvédelmi normáknak – közölte Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, miután csütörtökön találkozott a vegyipari üzem vezetőségével. A megbeszélés után azt mondta, tájékoztatták arról, hogy a cég több mint 200 millió eurót ruház be a kombinát korszerűsítésébe, de hozzátette, ez még nem jelenti azt, hogy a vállalat minden környezetvédelmi előírást teljesít, hiszen lehetséges, hogy az elvégzett beruházások nem voltak elégségesek. A miniszter kiemelte, az Azomuresnek jövőre új működési engedélyt kell szereznie, és ezt csak akkor fogja megkapni, ha minden uniós előírást teljesít. (Erdély FM)

Kapcsolódók

Kimaradt?