Romániából többen költöznek el, mint ahányan letelepednek

Románia továbbra is emigráns ország, amelyből tavaly is többen költöztek el, mint ahányan letelepedtek - közölte pénteken az központi statisztikai hivatal (INS) az ország népességéről szóló ideiglenes jelentésében.

Idén január elsején Románia állandó lakossága 19 millió 861 ezer fő volt, 85 ezerrel kevesebb mint egy évvel korábban, amikor először csökkent 20 millió alá a népesség az 1989-es rendszerváltozás óta.

A természetes népszaporulat továbbra is negatív tartományban volt: az élve születések száma 70 ezerrel elmaradt a halálozásokéhoz képest.

A migrációs folyamatok nyomán is csökkent Románia állandó lakossága: tavaly 42 ezerrel többen költöztek el egy évnél hosszabb időszakra Romániából, mint ahányan letelepedtek ebben az időszakban. Tavaly is több férfi emigrált, mint nő: a hosszabb időre távozók között arányuk 55 százalékot tett ki.

Romániában továbbra is valamivel több nő él, mint férfi, és több városlakó, mint falusi.

Fokozódott a lakosság elöregedése: míg a 15 év alattiak aránya (15,5 százalék) állandó maradt, a 65 év felettieké másfél százalékot emelkedett (17 százalékra). Ezzel együtt az úgynevezett függőségi index - amely azt tükrözi, hány gyerek és idős jut száz aktív (15-65 év közötti) felnőttre - 47-ről 48-ra nőtt.

Az 1990-es években még csaknem 23 milliós Romániából vendégmunkások milliói költöztek Nyugatra - elsősorban Olaszországba és Spanyolországba - az ország 2007-es európai uniós csatlakozása óta. A szakemberek szerint ez a migrációs folyamat leállt (nem távoznak már lényegesen többen, mint ahányan visszatérnek Romániába), de a jelenség továbbra is hozzájárul a népesség fogyásához, mivel a kivándorlók főleg a gyermekvállalás szempontjából fontos 25-45 év közötti korosztályból kerültek ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?