banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Nemzetiszínű disznókkal „fertőzték meg” a bukaresti mecset helyét

Piros-sárga-kék csíkos disznókat legeltettek a bukaresti ortodox fundamentalisták azon a területen, ahol a tervek szerint felépülne Románia legnagyobb dzsámija. A módszert a spanyoloktól kopírozták a fővárosiak: Valenciában hasonló módon sikerült megakadályozni egy mecset felépítését – emlékeztet a nol.hu.

A Stiripesurse.ro portál felvételeket is közölt az akcióról. Ezek egyikén látszik, hogy a mecset ellenzői egy malacot el is temettek az 1,1 hektáros telken, amelyet júliusban kapott meg a romániai muzulmán közösség templomépítés céljára. 

A mecset kapcsán xenofób felhangoktól sem mentes vita pattant ki július elején. Traian Băsescu volt államfő többé-kevésbé explicit módon azzal vádolta a romániai muzulmán közösség vezetőit, hogy terroristákat képezne a dzsámiban és a mellette építendő muzulmán kulturális központban. Mérsékeltebb megszólalók is amiatt aggódtak, hogy a létesítmény az iszlám radikálisok kelet-európai központjává válhat.

Juszuf Murat, a romániai muzulmánok főmuftija többször is hangsúlyozta: a mecset és kulturális-oktatási központ célja semmiképpen sem az iszlám fundamentalizmus exportja az Európai Unióba, hanem éppen ellenkezőleg, a félig-meddig illegális mecsetek felszámolása. Tudomása szerint csak Bukarestben 17 ilyen, engedély nélküli imaház működik, ami nem is csoda, hiszen a román fővárosban egyetlen engedélyezett mecset van, miközben a hívők száma eléri a tízezret. Amúgy országszerte 65 ezren vallották magukat muzulmán vallásúnak a 2011-es népszámláláson, de a főmufti szerint a valós számuk százezer körüli.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?