Vezetőségi fejek hullanak a középiskolai felvételi miatt több megyében

A Bihar és a Prahova megyei tanfelügyelőség vezetősége után a Suceava megyei hivatalnál is fejek hulltak a középiskolai felvételin felmerült visszaélések miatt - tájékoztat a Mediafax.

A tanügyminisztérium a Suceava megyei tanfelügyelőség helyettes-főtanfelügyelőjét, az érettségiztető bizottság elnökét, Cristina Teodorovici-t váltotta le funkciójából, Bihar és Prahova megyében a főtanfelügyelőnek kellett mennie.

Bihar megyében Nicolae Ioan Avramot menesztették, a tanfelügyelőség szóvivője, Claudiu Damian úgy nyilatkozott, hogy a miniszteri rendeletben nem sorolták fel, hogy pontosan miért kell távoznia a hivatal vezetőjének.

Mint arról már korábban írtunk, a szaktárca négy megyében vizsgálja, hogy az előírásoknak megfelelően jutottak-e be a diákok a kilencedik osztályokba.

A felvételi második szakaszában helyeztethették át az egyik líceumból a másikba magukat azok a diákok, akik nem voltak elégedettek azzal a középiskolával, ahová számítógépes elosztással jutottak be a képességvizsgán elért eredmény és a négy évi átlag alapján.

Vasile Salaru oktatásügyi államtitkár a HotNewsnek korábban elmondta, a csalás gyanúja az áthelyezések alatt merült fel. Tájékoztatása szerint vannak például olyan diákok, akik jóval alacsonyabb jeggyel tudták úgymond transzferálni magukat egyik líceumból a másikba, mint amekkora az érintett középiskolában a legutolsó bejutási jegy.

Sorin Cîmpeanu miniszter Suceava, Prahova, Brassó és Brăila megyében rendelt el kivizsgálást.

Az államtitkár elmondta, Bihar megyében például 236 kérést regisztráltak, ebből 191 esetet pozitívan bíráltak el, és 128 esetben merült fel a csalás gyanúja. Prahova megyében 202, Brăila megyében pedig 43 esetben.

Az ellenőrzéseket azt követően rendelte el a szaktárca, hogy a tanfelügyelőségek által leküldött információk szerint olyan indokkal is kérték bizonyos diákok az áthelyezésüket, amelyek a minisztérium szerint nem voltak megalapozottak, és nem feleltek meg az előírásoknak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?