Ezeket a tételeket kapták a pótérettségizők románból

Hétfőn román nyelv és irodalom próbával kezdődtek az őszi pótérettségi írásbeli vizsgái.

A reál szakosok egy Nicolae Labiș verset kaptak, amelyet egyebek mellett stilisztikai szempontok alapján kellett elemezni. A második tétel érvelő szöveget várt arról, hogy miért fontos a fiatalok részvétele a humanitárius tevékenységekben. A harmadik tétel egy tanult novella szereplőjének felépítéséről, annak sajátosságairól kért esszét az érettségizőktől.

A humán szakosok tétele első ránézésre nem tűnt sokkal nehezebb diónak. Az első tételpontban szintén versértelmezést vártak, Radu Stanca Preludiu de toamnă című művét kellett értelmezni minimum 5 szempont alapján.

A második tétel érvelő szöveget kért arról, hogy miért hasznos egy művész, tudós biográfiájának ismerete, a harmadik tételben pedig egy novella két szereplőjének kapcsolatát kellett boncolgatni.

Kedden anyanyelv és irodalomból, szerdán matematikából vagy történelemből, csütörtökön a választott tantárgyból vizsgáznak a diákok. A fellebbezés előtti eredményeket augusztus 31-én, a véglegeseket szeptember 3-án függesztik ki.

Ezen a héten közel 55 ezer diák érettségizik. Az oklevél megszerzéséhez minden tantárgyból meg kell írni legalább az ötöst, az átlagosztályzat pedig nem lehet kisebb hatosnál.

Kapcsolódók

Kimaradt?