Tiltakozáshullámmal fenyegetnek a tanárok, ha nem kapnak fizetésemelést

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség után a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) is tiltakozáshullámmal fenyegetőzik, amennyiben nem kapnak béremelést a pedagógusok - tájékoztat a Hotnews.

A FSLI elnöke, Simion Hancescu emlékeztetett, hogy Victor Ponta kormányfővel az államfőválasztások előtt kötött egyezség értelmében 2017 végéig 34 százalékkal emelik a tanárok fizetését. Hozzátette, ez az arány az egészségügyben 2017 végéig beígért 100 százalékos béremeléshez képest "elfogadhatatlan igazságtalanság" a tanárokkal szemben.

Kifejtette, ha a kormány nem talált módot arra, hogy a pedagógusok is megkapják az orvosokhoz hasonlóan a nekik kijáró emeléseket, tiltakozáshullámmal kell szembenézniük a döntéshozóknak. 

A FSLI tájékoztatása szerint egy kezdő tanár nettó bére márciusban 780 lej volt, egy véglegesítő vizsgával rendelkezőé 836 lej. Egy több mint 20 éve dolgozó pedagógus havonta 1.825 lejt visz haza.

Kedden a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség közleményében üdvözölte az egészségügyi alkalmazottak béremelését, ám figyelmeztetett: ha a tanárok nem részesülnek hasonló bánásmódban, akkor az sem kizárt, hogy bojkottálni fogják a tanévkezdést.

A szakszervezeti szövetség elnöke, Marius Nistor emlékeztetett, hogy a kormány tagjai korábban prioritásnak nevezeték az egészségügy és a tanügy helyzetének javítását. „Úgy látom, hogy az ígéreteik fele már teljesült” – utalt az egészségügyi dolgozók fizetésemelésére. A szakszervezeti vezető közölte, hogy a Spiru Haret tárgyalásokat kezdeményez a miniszterelnökkel a pedagógusbérek október elsejei növeléséről.

Marius Nistor szavaira Sorin Câmpeanu oktatási miniszter úgy reagált: nem ígérhet 25 százalékos béremelést a tanároknak. Emlékeztetett arra, hogy a minisztérium az elmúlt napokban tárgyalt a szakszervezetekkel az új közalkalmazotti bértábláról, és akkor a pedagógusok elégedettek voltak a tárca javaslataival.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?