Meghalt a BBTE egyik tanára, miután a mentősöknek senki sem nyitott ajtót

Közel egy héttel a halála után találtak rá kolozsvári lakásában a Babeș-Bolyai Tudományegyetem egyik lektorára, holott a 41 éves Simona Bernat rosszullétekor hívta a mentőket - tájékoztat az Adevărul.

A kiszálló mentősöknek viszont senki sem nyitott ajtót, így azok 15 perc után feladták, és otthagyták a szívinfarktus miatt rosszul lett tanárt.

A tragédia augusztus 9-én, vasárnap történt. Simona Bernat reggel tíz óra környékén tárcsázta a 112-es segélyhívó számot, a riasztásra a mentősök rövid időn belül kiszálltak a helyszínre. Mivel a többszöri felszólításra sem tudott a lektor válaszolni, a mentősök elhagyták a terepet. Simona holttestére lánytestvére talált rá csütörtökön.

Miért nem törték be az ajtót?

A kolozsvári mentőszolgálat igazgatója, Horia Simu az Adevărulnak elmondta, kivizsgálást indítottak az ügyben, szeretnék például visszahallgatni az érintett orvosok párbeszédét. A mentősök ugyanis az áldozat lakásának ajtaja előtt a sikertelen felszólítások után többször is tájékoztatták a diszpécserszolgálatot, pontosabban az ügyeletes orvost a helyzetről, és vele konzultálva hozták meg a döntést, hogy távoznak.

Az igazgató elmondta, egy sürgősségi hívás még nem jelenti azt, hogy automatikusan betörhetik a mentősök az ajtót. Hozzátette, ha a mentősök arra a következtetésre jutnak a rendelkezésükre szolgáló információk alapján, hogy az illető személy veszélyben van, az ISU (készenléti felügyelőség) tűzoltóinak segítségét kérhetik, ők jogosultak arra, hogy a rendőrség jelenlétében ehhez a módszerhez folyamodjanak.

Elmondta, valójában nincs arra vonatkozóan általános orvosi előírás, hogy mikor jogosult egy mentős egy lakásajtó betörésére. Hozzátette, csütörtökön azért nem volt kérdés, hogy betörnek Simona Bernathoz, mert az őket riasztó szomszéd elmondta, hogy a tanárnő házából elviselhetetlen szag árad. Ekkor az ISU értesítette a rendőrséget, és a hozzátartozók, valamint a szomszédok jelenlétében erőszakkal bejutottak a lakásba.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?