Beépülne a nagykórházzal szembeni gödör Marosvásárhelyen

Elvi megállapodás született a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, a Maros megyei tanács, a Petru Maior Egyetem és a Maros megyei sürgősségi kórház között arról, hogy a kórházzal átellenben található völgyet közös erővel beépítsék, és egy többszintes, több célra alkalmas épületet emeljenek.

Az elképzelés szerint emeletes parkoló, orvosi rendelő, laboratórium, étkezde, kutatóközpont, konferenciaterem, szolgálati lakás kapna helyet a 12 emeletes, 11 ezer négyzetméternyi felületű épületben.

Az egyezséget Dorin Florea polgármester, Ciprian Dobre, a Maros megyei tanács elnöke, Claudiu Puiac, a Maros megyei sürgősségi kórház menedzsere, valamint Cornel Sigmirean, a Petru Maior Egyetem szenátusának elnöke írta alá. A tervet támogatja a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem is, de az intézményt a megbeszélésen senki nem képviselte.

Dorin Florea arról beszélt, hogy közös akarattal megvalósítható lesz az elképzelés, amelynek tervét a helyi és a megyei önkormányzattal is ismertetni fogják és napirendre tűzik, hogy a két testület megszavazhassa. Annak alapján készül el a környék városrendészeti terve, a megvalósíthatósági terv, hogy mielőbb megtalálják a szükséges anyagi forrásokat is, és elkezdhessék az építkezést.

A helyszínre korábban a megyei tanács parkolót szeretett volna létesíteni, de nem kapta meg a jóváhagyást az illetékes országos hatóságoktól. Ezért is értékeli pozitívan Ciprian Dobre és Claudiu Puiac is a polgármester tervét, hogy összefogással nem csupán egy parkoló épül, de egy teljes komplexum.

Az anyagi háttérről szólva, a kezdeményezők leszögezték, hogy várják az Európai Unió ilyen jellegű építkezésekre kiírt pályázatát. Ha nem sikerülne uniós támogatást szerezni, akkor a polgármesternek B terve is van: a helyi és a megyei önkormányzat saját költségvetésből, közösen finanszírozza a beruházást.

A megyei sürgősségi kórházzal szembeni terület az egykori téglagyár területe volt, egy gödör tátong a buszmegálló mögött, amelyben a kórházat ellátó gazdasági, műszaki létesítmények működnek. A levezető, alig járható lépcsőt épp a börtön fogvatartottai takarították, miközben hangosan méltatlankodtak, hogy ilyen munkát többé nem vállalnak. Lent két régebbi típusú szemetestartály ontotta a bűzt és a szennylevet. A helytől egy kicsit tovább a rendszerváltás után épült görög katolikus templom áll, illetve távolabb a román hősök temetője.

Kimaradt?