Tizennyolc tanárt rúgtak ki az érettségi csalások miatt

Összesen tizennyolc (kilenc Bihar megyei és kilenc Temes megyei) tanárt menesztettek az állásából az idei érettségin történt rendellenességek miatt – közölte az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu a România TV hírtelevíziónak elmondta, hogy emellett több tucat pedagógust fizetéslevonással sújtottak, amiért csalni engedték a diákokat a vizsgán. Akadtak olyan tanárok is, akik írásbeli megrovást kaptak a mulasztásaikért. A megbüntetett pedagógusoknak felelősségük függvényében tíz, illetve 15 százalékban csökkentették három hónapig a fizetését.

Mint ismert, az idei érettségi két nagy botránya a Bihar megyei Vaskohsziklás és a Temes megyei Facsád középiskolájához fűződik. A két településen összesen közel kétszáz diákot zártak ki az érettségiről, mert csaltak a vizsgán.

Az oktatási minisztérium bizottságot hozott létre a történtek kivizsgálására. A testület megállapította, hogy a csalásokért a felügyelő tanárok egy része is felelős, mert szemet hunytak a rendellenességek fölött, sőt sok esetben bátorították a tisztességtelen vizsgamódszereket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?