Székelyföldről és lovasairól szól a hétvége

A székelyföldi lovasok idén is megvalósítják azt a páratlan összefogást és teljesítményt, amelyről 2014 augusztusában tettek tanúbizonyságot, amikor Csíkcsicsóból indulva, Gyergyószéken, Udvarhelyszéken és Háromszéken át összesen 500 kilométert tettek meg 53 óra alatt, kézről kézre adva a székely zászlót. Pénteken és szombaton ismét útra kelnek, szintén a „Székelyföldi lovasok Székelyföldért” jelmondattal.

A szervezők – a Csíkcsicsói Csodaszarvas Lovasíjász Egyesület, valamint több Hargita és Kovászna megyei hagyományőrző és sportegyesület – már régóta elkezdték a részletek kidolgozását. A váltó útvonala részben marad a tavaly már bejárt és ismert nyomvonal, az első lovasok Csíkcsicsóból indulnak pénteken, augusztus 14-én hajnali 3 órakor.

A szervezők idén Marosszék lovasait is hívták, vegyenek részt a váltóban, kapcsolódjanak be a közös lovaglásba. Számukra a következő két lehetőség valamelyike adott: Szovátától vagy Erdőszentgyörgytől egy külön ágként csatlakozhatnának a Gyergyói-medencéből érkező váltóba, vagy a székelyudvarhelyi lovasokkal is részt vehetnek egy általuk választott szakaszon. A váltó vasárnap 14 óra körül érkezik vissza Csíkcsicsóba, a stafétát a Csíki Mátyás Huszáregyesület lovasai hozzák Katrosától Csicsóig, közölte Petres Kálmán, a huszáregyesület elnöke.

A lovas eseményeket rendszeresen támogatja Hargita Megye Tanácsa. Borboly Csaba megyeelnök, a szervezőkkel együtt, arra buzdít mindenkit, csatlakozzon a kezdeményezéshez. Mint fogalmazott, minden ilyen esemény a térség hírnevét növeli, és újabb alkalom arra, hogy Székelyföldről beszéljenek határon innen és túl.

„Ismét lesz egy olyan hétvége, amely Székelyföldről és lovasairól szól. Mindez hozzájárul a térség vonzerejének növeléséhez, idegenforgalmának fellendüléséhez, nem utolsósorban pedig az egységünket üzeni a világnak. Csak együtt lehetünk erősek, függetlenül a megyehatároktól” – nyilatkozta Borboly Csaba.

A tavalyi lovaglással ellentétben idén már nem visznek magukkal GPS nyomkövetőt a lovasok, mondta el Lutz Levente ötletgazda. Ezúttal a székely zászló mellett egy sokkal szimbolikusabb stafétát adnak majd át az egymást váltó lovasok: egy tarisznyát, melybe minden település egy csipetnyi földet tesz. A váltó hazaérkeztével a tarisznya tartalma méltó helyre kerül, és egy fának ad majd életet.

– Ez alulról, önkéntes alapon szerveződő esemény, nem pályáztunk, nincsenek szponzoraink, hanem mindenki hozzáteszi a saját részét. Minden résztvevő egyformán számít, lovagoljon egy kilométert vagy tizenötöt, azonos súlyúnak tekintjük – nyilatkozta Lutz Levente, aki ezúton is felhívással fordul a székelyföldi lovasokhoz, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, szeretettel várnak mindenkit. – A Székely lovasok Székelyföldért lovas váltó eredeti ötlete alapján a rendezvény mindenki számára nyitott, a cél az egy közös ügyért való lovaglás. Ennek értelmében a lovas váltóban egyaránt lovagolnak leigazolt hivatalos sportolók, hobbilovasok és mindennapi munkához szokott lovakkal alkalmi lovasok is – tette hozzá.

Jelentkezni a különböző régiók felelőseinél, az alábbi elérhetőségeken lehet: Csíkszék: Zakariás Gergely – 0742-635475, Lutz Levente – 0743-126174, Petres Kálmán – 0740-300319, Szőcs Elek – 0744-557831; Gyergyószék: Domokos Árpád – 0745-199317; Udvarhelyszék: Szász Dénes – 0745-646927, Dakó Tibor – 0742-880663; Sepsiszék: Jakab Kevend-István – 0758-050861.

A váltóról folyamatosan tudósít majd az https://erdelyilovas.ro/ portál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?