Török szociológus és informatikus önkénteskedik Háromszéken

Sajtótájékoztatón mutatkozott be a HITI Önkéntes Központ két törökországi, kurd nemzetiségű önkéntese, akik a következő tíz hónapban ifjúsági és civil program szervezésében szeretnének segíteni Háromszéken.

A központ fiataljai az őrkői roma gyerekeknek is programokat szerveznek a nyári szünidő alatt. Innen jött az ötlet, hogy a Fiatalok Lendületben Programon belül működő Európai Önkéntes Szolgálat által nyújtott pályázati lehetőséggel is élnek.

Grüman Éva-Orsolya a központ koordinátora kiemelte: a szervezetük több éve állandó jelleggel részt vesz nemzetközi projekt szervezésében.1115-onkentesek

„Fontosnak tartjuk, hogy a nemzetközi önkéntesek jelenléte minél több háromszéki fiatal arra sarkaljon, hogy vállaljanak szerepet az ifjúsági szervezetekben" - nyilatkozta a központ vezetője.

Filiz Kaya 25 éves szociológus, a törökországi ifjúsági szervezetben tevékenykedett. Elmondta: a törökországi fiataloknak nagyon nehéz európai országba utazni, ezért választotta az Európai Önkéntes Szolgálatot, fontos számára, hogy új kultúrát ismerjen meg és az angol nyelvet jobban elsajátítsa.

Seyhmus Karadas 19 éves, informatikát végzett, elmondása szerint nagyon eltérő a kisebbségek helyzete Európában, ezért kívánt Romániba önkéntes szolgálatot teljesíteni, hogy a romániai kisebbségek helyzetét megismerje. Reméli, hogy a kurd kisebbség helyzete is a jövőben javulni fog.

"A falakon túl" program keretében a két fiatal a roma gyereknek heti rendszerességgel szervez majd programokat a HITI irodában, valamint a Székely Mikó Kollégium könyvtárában, az Ady Endre iskolában és ifjúsági rendezvényeken vállalnak szerepet. A két fiatal török nyelvórákat is tart a HITI irodában, ezekre minden érdeklődőt várnak.

Kimaradt?