Unitárius Világtalálkozóra készülnek Szejkefürdőn

Augusztus 8-án, szombaton délelőtt 11 órától egyetemes unitárius találkozóra kerül sor Szejkefürdőn.

Száz évvel ezelőtt a Homoród-mente unitárius népe évente, az aratás utáni időszakban Homoródfürdőre zarándokolt, ki szekérrel, ki gyalog, hogy ott megköszönve a termést, imádkozzon és zsoltárokat énekeljen hálája jeléül.

A találkozók 1948 után szűntek meg az államosítás idején. A Székelyudvarhelyi Belvárosi Egyházközség keblitanácsa kezdeményezésére 1999-ben a találkozó újjászületett Szejkefürdői Unitárius Világtalálkozó néven, mint az egykori Homoródfürdői Unitárius Búcsú utódja. Az új helyszín nagyobb részvételre alkalmas.

A Szejkefürdői Unitárius Találkozó 2015. évi kiírásának újszerűsége a lelki elmélyülés lehetőségének felkínálásában és a széleskörű szervezés megvalósításában áll. Először lesz úrvacsora-vétel a székely kapuk mellett és először van bekapcsolódva más egyházkör a szervezésbe, nevezetesen a Háromszék-Felsőfehéri Unitárius Egyházkör.

A találkozó a program szerint 11 órakor a díszlovasok és a fúvószenekar felvonulásával kezdődik, amit Főtisztelendő Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök köszöntő beszéde követ.

Fél 12-től ünnepi istentisztelet veszi kezdetét, szolgálatvégzők: Kedei Mózes székelyudvarhelyi lelkész és Orbán Gyöngyvér székelyudvarhelyi énekvezér. A 12:20-tkor kezdődik az Úrvacsora. Ágendát mond Kovács István sepsiszentgyörgyi lelkész, közügyigazgató. Az úrvacsorai kenyeret és bort a Háromszék-Felsőfehéri Egyházkör adományozza. Az úrvacsora kiosztásában a Háromszék-Felsőfehéri Egyházkör lelkészei vesznek részt.

A találkozó résztvevői megkoszorúzzák Orbán Balázs síremlékét, ami után kulturális műsor és ismeretterjesztő előadás következik. Mindkettőt a Háromszék-Felsőfehéri Egyházkör szolgáltatja. A találkozó teljes ideje alatt Gyermeksátor működik, ahová a gyermekeket szeretettel várják a szervezők.

A szervezőbizottság tisztelettel és szeretettel várja a Kárpát-medence unitárius és más felekezetű közösségeit is.

Kapcsolódók

Kimaradt?