Ízrobbanás a csíki Pityókafesztiválon (GALÉRIA)

A Pityókafesztivál könyvelhető el eddig az idei Csíkszeredai Városnapok rendezvénysorozat egyik legerősebb eseményének. A reggeltől fortyogni készített eledelek valóságos ízrobbanást eredményeztek – és tömegesen vonzották a kóstolókat.

Jó korán kelt, aki alkotni akart a Csíkszeredai Városnapok alkalmával megrendezett Pityókafesztivál versenyen. A szombaton 8 órakor a Városi Parkban kezdődő versenyen 52 csapat jelentkezett, ami önmagában is kemény mezőnyt jelent.

A Csík-Info turisztikai információs iroda munkatársai koordinálta megmérettetésen elmésség és szakértelem is fűszerezte a hangulatot. A csíkszentmártoni Bocskor Pékség, a 2012-es Év Kenyere nyertese, az idei fesztivál alkalmával is felajánlott egy-egy pityókás kenyeret minden versenyző csapat részére.A város legfontosabb közösségi rendezvényének nevezte a Pityókafesztivált tavaly Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, amely szerinte abból is látszik, hogy a rendezvény lassan betölti a központi parkot, egyre többen ragadnak fakanalat, állnak az üstök, fazekak, serpenyők mellé. Idén nagyon látszott.

A környék gasztronómiai különlegességeként nyilvántartott burgonya – helyi szóhasználattal pityóka – tiszteletére szervez 2001 óta minden évben Pityókafesztivált a Polgármesteri Hivatal keretén belül működő Csík-Info turisztikai információs iroda.

A vetélkedőn már évek óta nemcsak a bográcsokban, üstökben illatozó finomságok, hanem a körítés, a díszítés, a tálalás és a profi, illetve amatőr csapatok által közvetített hangulat is értékelésre kerül.

Pár év alatt a rendezvény amolyan „identitáserősítő”, turistacsalogató jelleget öltött, kétségkívül a környék „kulináris csúcseseménye” lett. Célja továbbra is ugyanaz: kikapcsolódás, hagyományápolás- és teremtés, valamint annak a bemutatása, hogy a sokszor méltatlanul a mindennapok konyhai velejárójaként kezelt pityókából milyen különleges finomságokat lehet készíteni – mondják a koncepció megalkotói.

A Pityókafesztivál ízei címmel a Csík-Info turisztikai információs iroda kiadványba foglalta az elmúlt évek fesztiváljain elkészített ételek receptjei közül azokat, melyeket a szakácsok nem tartottak titokban – az ínyenceknek és napi konyhának szánt dokumentumból több recept is visszaköszönt az idén is.

Higiénia, tálalás, megjelenés, ötletesség – mind nyomott a latban a zsűri pontrendszerénél.

Valahogyan az esős napok és hűvös esték idén elriasztották a szabadtéri koncertek széleskörű látogatóit, a törzsrajongók viszont lelkesen fogadták – ha eleinte alig 50 fős létszámban is – szombat este a gyergyói BB Company együttesét.

A későbbi órákban „beindult” a közönség is.

A vasárnap a sporté – bő sportkínálat mozgatja meg Csíkszeredát. A városnapok utolsó napján a marosvásárhelyi Defender zenekar, valamint Magyarországról Szabó Balázs Bandája és a Balkan Fanatik állnak a nagyszínpadra. A rendezvénysorozatot tűzijáték zárja.

A részletes vasárnapi program itt konzultálható.

Kapcsolódók

Kimaradt?