Festékkel öntötték le a kolozsvári Mátyás-szobrot (GALÉRIA)

Délután fél kettőkor több rendőr is helyszínelést tartott a barna festékkel leöntött Mátyás-szoborcsoportnál Kolozsváron szerdán. 

Feltehetően keddről szerdára virradóan rongálták meg a műalkotást ismeretlen tettesek, festékkel spriccelték le a Mátyás-szobor hátsó részét - tájékoztat a Főtér portál. A rendőrök szemtanúk szerint délután fél kettőkor mentek ki a helyszínre. 

Meg nem erősített információk szerint hivatalból indítanak eljárást a műemlék megrongálása miatt egyelőre ismeretlen tettesek ellen.

A Vocea Transilvaniei portálnak nyilatkozó Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője elmondta, a rendőrséget déli egy órakor értesítették az esetről. Hozzátette, a térfigyelő kamerák felvételei alapján jelenleg a tettesek beazonosítása zajlik. A teret két kamera segítségével éjjel-nappal figyelik. 

A Transindexnek nyilatkozó Horváth Anna alpolgármester elmondta, a polgármesteri hivatal büntetőfeljelentést tesz az ügyben. Hozzátette, már felvették a kapcsolatot Kolozsi Tibor restaurátorral, aki a szoborcsoport felújítását végezte.

 „Kolozsi Tibor restaurátor jelenleg nincs a városban, holnap reggel érkezik vissza, és arra kért, hogy addig ne kezdjük el letakarítani az anyagot, mert nem tudni, hogy mennyire ivódott be a talapzat kövébe, és milyen hatóanyaggal lehet eltávolítani. Jelenleg a rendőrség kriminalisztikai szakértői a helyszínen vizsgálják, hogy például a festéket honnan dobták, illetve vizsgálják a térfigyelő kamerák által rögzítetteket is” - mondta a portálnak Horváth Anna.

Az elöljáró figyelmeztetett, mivel A kategóriás műemlékről van szó, a tettesek börtönbüntetéssel sújthatók. 

A szoborcsoportot 2010-2011-ben restaurálták román és magyar állami támogatásból. 

A magyar kulturális örökség meggyalázásnak tekintjük a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot érő újabb rongálást. Megengedhetetlennek tartjuk, hogy Európa Ifjúsági Fővárosában, az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó Kolozsváron ma védtelen célpont lehet egy olyan érték, amelynek restaurálása a román és magyar állam közös ügye és munkája volt - olvasható Kelemen Hunor közleményében. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség ezért az illetékes hatóságok mielőbbi fellépését kéri az „ismeretlen tettesek” előállítása, cselekedetének számonkérése érdekében. A rendfenntartó szervek a két évvel korábbi hasonló tettek elkövetőit sem állították elő, bár akkor is nyomatékosan kértük az esetek kivizsgálását - tette hozzá az RMDSZ elnöke. "Kolozsvár teljes közbiztonságára nézve is aggodalomra ad okot, hogy a város térfigyelő kamerákkal ellátott Főterén ilyen súlyos esetek megtörténhetnek anélkül, hogy a tettesek kilétére fény derülne, holott erre minden feltétel adott. Ismételten kérjük, hogy nemzeti szimbólumaink meggyalázását, rongálását tekintsék köztörvényes bűnözésnek, ennek megfelelően rójanak ki büntetést a tettesekre. Továbbá követeljük, hogy a hatóságok tegyenek eleget hivatali kötelességeiknek, ezáltal pedig járuljanak hozzá a közösségek közötti békés együttéléshez" - hangsúlyozta Kelemen.

A felújított műemléket 2013-ban kétszer is megrongálták. Az első rongálás áprilisban történt, akkor letörték az egyik bronz zászló rúdját

A Fadrusz János által készített, 1902-ben felavatott szoborcsoport központi alakja a lóháton ülő Mátyás király, lábainál pedig a fekete sereg hadvezérei, Magyar Balázs, Kinizsi Pál, Báthory István és Szapolyai István alakjai állnak megdöntött zászlókkal a kezükben. A jobboldali Szapolyai István lábánál a földön is hever egy zászló, ennek a lándzsás hegye tört le. A bronzzászló letört része lehajlott, de nem vált el a zászlórúdtól. A rongálást rövid időn belül kijavították. 

A második rongálás decemberben történt, akkor Mátyás király bal sarkantyúját görbítették meg

Fotó: Csis Ildikó Fotó: Csis Ildikó Fotó: Csis Ildikó Fotó: Csis Ildikó Fotó: Csis Ildikó Fotó: Csis Ildikó Fotó: Csis Ildikó Fotó: Csis Ildikó Fotó: Csis Ildikó Fotó: Csis Ildikó

Kapcsolódók

Kimaradt?