Untold: eddig el nem mondott mesékről beszél most mindenki Kolozsváron

Román népmesék hősei hirdetik a Kolozsvár – Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 egész éven át tartó programsorozat legnagyobb rendezvényét, az Untold („el nem mondott”) Fesztivált. A 170 művészt és várhatóan több mint 50.000 résztvevőt Kolozsvárra csalogató fesztivál július 30-án, csütörtökön kezdődik és négy napon át tart. A hatóságok minden eddigit fölülmúló biztonsági intézkedésekkel készülnek a hétvégére.

A Kolozs megyei rendőrség összes alkalmazottját visszahívták szabadságáról a közelgő hétvégére, hogy a lehető legnagyobb létszámban tudjanak jelen lenni az Untold fesztivál helyszínein. Szerdától várhatóan megindul a népvándorlás, a jegyfoglalások alapján a világ minden tájáról – például Mexikóból, Új-Zélandból, Japánból és a Fülöp-szigetekről – is várnak látogatókat. Hollandiai szakemberek biztosítják a hangosítást és világítást a fesztivál nyolc színpadán, hatezernél is több parkolóhelyet létesítenek erre az alkalomra, hogy a fesztiválozók a város szélén biztonságba helyezhessék autóikat. Mindez az Untold szervezőinek hétfői sajtótájékoztatóján hangzott el.

Mivel a fesztivál rendezvényei a Sétatér, az Aréna és a Szamos-part térségében sűrűsödnek, a Kolozsvár Aréna melletti sétányt máris lezárták, itt legközelebb augusztus 5-én lehet majd autóval közlekedni. Hétvégén a villamosok sem járnak, kerülő utakon közlekedő buszokkal helyettesítik azokat. A tömegközlekedést egész éjjel biztosítják a központ és a városnegyedek között, speciális bérleteket is kibocsátnak erre az alkalomra.

Figyelem! Külföldi, roamingos számról nem lehet sms-ben tömegközlekedési vonaljegyet vásárolni!

Az autóval érkezők négy városszéli parkolóban hagyhatják járművüket: a város nyugati bejáratához közel a Cora (Sun strand) mellett, délen a Palocsay kertben lévő campingnél, keleten az Expo Transilvania-nál és északon az Ószer területén (a bolhapiac természetesen ezen a hétvégén nem üzemel). Egy személygépkocsi parkolóhelyéért szimbolikus összeget, mindössze 10 lejt kell fizetni a fesztivál teljes időtartamára.

A fesztiválozók biztonságára minden nap 400 rendőr, 200 csendőr és 120 tűzoltó valamint rohammentős vigyáz. A rendezvényre egyébként a külföldi sajtó a „Pay with Blood” (fizess a véreddel) akció miatt cikkezett eddig a legtöbbet. A véradók ugyanis ingyen fesztiváljegyhez jutnak, nem csoda hát, hogy minden eddiginél nagyobb azoknak a fiataloknak a száma, akik országszerte sorban álltak az elmúlt napokban a vérközpontoknál – sokan közülük most életükben először járultak ily módon hozzá a közegészségügyi állapotok javításához. A kampányhoz adta magát a Drakula-kultusz is. 

Az Untold fesztivál programjáról, a fellépőkről és lakhatási lehetőségekről itt lehet mindent megtudni. Magyarul itt.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?